Trenutno pregledavate Bol u Vratu – 6 Savjeta uz Koje ćete se Riješiti Ove Boli

Bol u Vratu – 6 Savjeta uz Koje ćete se Riješiti Ove Boli

  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja

Bol u vratu i leđima u velikom broju slučajeva može biti uzrokovana načinom na koji spavate. Spavanje u nepravilnom položaju može uzrokovati bol i smanjiti raspon pokreta danima ili čak tjednima nakon toga.

Uz pravilno držanje i vježbu, spavanje u idealnim položajima na kvalitetnoj potpori za vrat jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli bolove u leđima i vratu. Kao dodatni bonus, vjerojatno ćete otkriti da se i kvaliteta vašeg sna znatno poboljšava.

Savjeti za Bolji San i Uklanjanje Boli u Vratu

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete prakticirati kako biste poboljšali svoje držanje pri spavanju.

bol u vratu nakon spavanja

1 – Izbjegavajte spavanje na trbuhu

Ako odaberete samo jedan savjet s ovog popisa, neka to bude ovaj. Spavanje na trbuhu je veliki krivac za bolove u vratu i leđima jer vaša kralježnica nije u neutralnom položaju. Ako baš morate spavati na trbuhu, obavezno koristite jastuk koji može prilagođavati visinu kao što je jastuk punjen ljuskicama heljde ili ga jednostavno nikako ne koristite.

2 – Provjerite je li vaš jastuk idealne visine

Jastuk koji je previše pun ili previše ravan poremetit će poravnanje vašeg vrata, što će rezultirati bolovima u vratu i gornjem dijelu leđa. Ako niste sigurni utječe li vam jastuk na položaj spavanja, upotrijebite ogledalo kako biste provjerili je li vam glava savršeno paralelna s podom dok ležite na boku i na leđima. Imajte na umu da se visina vašeg jastuka mijenja tijekom vremena pa je dobra ideja redovito ga testirati, osobito ako osjećate bilo kakvu bol u vratu koja bi mogla signalizirati da nešto nije u redu.

3 – Provjerite svoj madrac

Bol u vratu ili u leđima čim ustanete može biti pokazatelj da je vrijeme da zamijenite madrac. Iako je podrška vratu bitnija za pravilnu posturu tijela, pravilan položaj ostatka tijela je iznimno bitan. Uvaženo je mišljenje da su čvrsti madraci najbolji za vaša leđa, ali zapravo su srednje čvrsti madraci često najbolji izbor. Pretvrdi madrac uopće neće dopustiti vašem tijelu da utone, što može poremetiti vašu posturu. (pogledajte kako ležite na podu).

Međutim, premekan madrac ne pruža odgovarajuću potporu. Također, pobrinite se da tu i tamo okrećete i svoj madrac kako biste izbjegli njegovo trošenje na istim mjestima.

4 – Bol u vratu – spavanje na boku

Ukoliko ste tip osobe koja spava pretežito na boku idealno je koristiti valjak jastuk između koljena kako bi postura tijela ostala pravilna i kako ne bi došlo do pritiskanja zdjelice. Možete koristiti i smotani ručnik ukoliko nemate ovakav jastuk.

5 – Bol u vratu – spavanje na leđima

Za spavanje na leđima, koristite jastuk ispod koljena ili zarolani ručnik. Ovo će vam pomoći da kukove postavite u neutralan položaj i poravnate kralježnicu. Ako spavate na leđima i imate bolove u donjem dijelu leđa, vjerojatno će vam najviše koristiti ovaj savjet.

6 – Buđenje ujutro

Tehnički to nije spavanje, ali se računa način na koji ujutro ustanete iz kreveta. Najbolji način je da se okrenete na bok s koljenima savijenim pod kutom od 90 stupnjeva, a zatim se koristeći ruke kao oslonac ispred sebe, povučete prema gore s ravnom kralježnicom. Vaši mišići su zategnutiji ujutro prije nego što ste dobili priliku da se krećete i zagrijete, pa su posebno skloni naprezanju.

Pulvinaris Tim – Odabir Idealnog Jastuka za Bol u Vratu

Nadamo se da će vam ovih par savjeta pomoći da se bolje naspavate i da se vaša leđa i vrat osjećaju sjajno. Ako je taj brod otplovio i već imate bolove, javite nam se ovdje kako bi za vas pronašli idealan jastuk i savjetovali na koje načine možete poboljšati vaš san. Uz naš izvrsni tim liječnika uspješan rezultat neće izostati.