Trenutno pregledavate Jastuk za Sjedenje – Najčešće Postavljana Pitanja i Gdje Kupiti?

Jastuk za Sjedenje – Najčešće Postavljana Pitanja i Gdje Kupiti?

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Jastuk za sjedenje može biti dodatak vašoj stolici ili naslonjaču koji će ublažiti bol. Bez obzira je li imate izazove sa kralježnicom ili vratom, ovaj jastuk dizajniran je kako bi ublažio bolove. Tijekom sjedenja postavlja vašu kralježnicu u pravilan položaj. Uz to, omogućuje ugodnije sjedenje, bez obzira jeste li cijeli dan za volanom ili provodite cijeli dan u uredu. Samim time, savršeno je rješenje za one koji provode dane sjedeći. Ovakvi jastuci će smanjiti napetost i omogućiti da ne osjećate zategnutost mišića ili bolove u tijelu. Također, ovakvi jastuci raspoređuju težinu tijela ravnomjerno što se može učiniti korisnim za sve one koji razmišljaju o investiranju u ovakav jastuk.

Jastuci za sjedenje imaju i druge svrhe. Pomažu u ugodnijem sjedenju trudnicama, ali i ženama koje su nedavno rodile. Postpartum period podrazumijeva i proces oporavka, posebno u prvim danima nakon poroda.

jastuk za sjedenje

Uz to, jastuci za sjedenje pomažu i kod drugih zdravstvenih izazova kao što su hemoroidi. Osobe koje se neko vrijeme nose sa hemoroidima, mogu vidjeti korisnost sjedenja na ovakvom jastuku.

Kako biste znali za koga je jastuk za sjedenje najpogodniji, u nastavku smo pobrojali pitanja koja se najčešće javljaju vezano za ovakve jastuke. Od načina održavanja pa sve do njihove korisnosti, otkrit ćete kako se jastuk za sjedenje uklapa u vaš način života.

Jastuk za Sjedenje – Često Postavljana Pitanja

Potražite pitanje koje se i sami pitate, kao i odgovor! Upravo će vam ovaj Q&A vodič pomoći da izaberete jastuk za sebe.

1 – Kako odabrati pravi jastuk za sjedenje?

Prva stvar na koju možete obratiti pozornost je samo punjenje jastuka. Različita punjenja pružaju različitu razinu udobnosti. Različitost punjenja se može vidjeti u težini jastuka, obliku jastuka, ali i lakoći održavanja. Tako će jastuci s memorijskom pjenom biti lakši, ali se neće prilagoditi vašem tijelu kao što bi jastuk za sjedenje od heljde. S druge strane, memorijski jastuci nešto su lakši od jastuka sa prirodnim punjenjem. Možete napraviti usporedbu i otkriti kombinacija kojih karakteristika najbolje odgovara vama.

2 – Je li jastuk za sjedenje zaista pomaže kod bolova u leđima?

Jedan jastuk ne može napraviti čuda, no može pomoći u potpori vašim leđima. S obzirom da je riječ o anatomskom jastuku, on se savršeno prilagođava vama, ali i ujedno stavlja vašu kralježnicu u pravilan položaj. To zajednički smanjuje napetost i pritisak čime olakšavate sjedenje. Ovo će biti izvrsno za sve one koji dugo sjede, ali i one koji su u procesu rehabilitacije.

jastuk za sjedenje

3 – Koliko dugo dnevno treba sjediti na jastuku?

Na samom početku je važno napomenuti da nije preporučljivo da dugo sjedite. Također, bitno je da često mijenjate položaj. Nakon 35-45 minuta sjedenja, napravite pauzu i prošetajte kako biste aktivirali mišiće i potaknuli cirkulaciju. Nakon toga se vratite sjedenju. Uz ovakve intervale, dok uvijek sjedite na svom jastuku osjetit ćete olakšanje koje vam je nedostajalo.

4 – Je li jastuk za sjedenje možemo nositi svuda?

Jedna od najvećih prednosti jastuka za sjedenje svakako jeste činjenica da je prenosiv. To otvara mogućnosti da ga postavite gdje god vam je potrebno. U čekaonici vašeg ureda, za vašim uredskim stolom, u automobilu, tijekom putovanja. Njegova multifunkcionalnost bit će korisna u mnoštvo prilika. Ako se pitate kako održati takav jastuk čistim, korisno je znati da jastuci za sjedenje nerijetko dolaze sa perivim navlakama što će olakšati čišćenje.

5 – Kako se jastuk za sjedenje održava?

Način održavanja jastuka za sjedenje drugačiji je od modela do modela. To uvelike ovisi od vrste punjenja jastuka, kao i obliku jastuka. Većina ih dolazi sa već spomenutim perivim navlakama, a sami jastuk možete prozračiti na suncu s vremena na vrijeme. Isto vrijedi i za jastuke sa prirodnim punjenjem, kao što je jastuk od heljde.

jastuk za sjedenje

6 – Jesu ovi jastuci prilagođeni za trudnice?

Ovi jastuci jedan su od najdražih dodataka, posebno za trudnice. Iznad smo spomenuli kako pomažu trudnicama kako tijekom trudnoće, tako i u postpartum periodu. Najbolje je to što je dosta jastuka za sjedenje prilagođeno za trudnice i dolaze u posebnim oblicima. Od U oblika do drugih, jastuk za trudnice može biti savršen za smanjenje napetosti, ugodno spavanje i ležanje i sjedenje bez bolova. Postoje i posebni jastuci za trudnice koji služe za vježbanje. Oni će olakšati svakodnevicu svim trudnicama.

Jastuk za Sjedenje – Vrste

Sad kad ste otkrili koji jastuk za sjedenje vama najviše odgovara i je li se uklapa u vaš stil života, važno je upoznati vas s nekim osnovnim vrstama jastuka. Svaki od njih se može razlikovati s obzirom na oblik i punjenje, a to naravno krije razne prednosti i nedostatke. Analizu različitih vrsta jastuka za sjedenje donosimo u nastavku.

1 – Jastuk za sjedenje od memorijske pjene

Pjena koja je dio ispunjenja ovog jastuka dizajnirana je tako da se savršeno prilagođava vašem tijelu. Samim time, jastuk se oblikuje prema konturama vašeg tijela i time ga stavlja u pravilan položaj. Sve to omogućava smanjenje napetosti i bolova, posebno pritiska na donji dio leđa. Možete birati veću ili manju gustoću memorijske pjene. Veća gustoća znači veću udobnost. Ono što je nedostatak ovakvog jastuka jeste činjenica da se ne može prati. Ono što možete je prozračiti ga i oprati navlaku.

jastuk za sjedenje

2 – Jastuci sa gel punjenjem

Ovakva vrsta punjenja idealna je za one koji često dožive znojenje tijekom noći. Kombinacija gela i pjene omogućava savršenu ravnotežu temperatura, gdje gel regulira temperaturu, a pjena pruža savršenu potporu vratu i leđima. Jastuk za sjedenje sa gelom savršeno raspoređuje težinu i pruža instant hlađenje. Sve te prednosti u kombinaciji poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju pritisak na donja leđa. Ovdje također debljina punjenja može značiti veću udobnost, no svakako testirajte jastuk prije kupnje. Za održavanje ovakvog jastuka potrebno je pratiti upute održavanja koje dolaze uz jastuk.

3 – Donat jastuci za sjedenje

Svojim specifičnim oblikom, ovi jastuci plijene najviše pažnje. Najčešće dolaze ili sa blagim udubljenjem u sredini ili sa rupom u sredini. Okrugli su i veličine sjedišta jedne stolice što ih čini lako prijenosnim i praktičnim za svakodnevnu uporabu. S druge strane, donat jastuk za sjedenje također pomaže u uspostavljanju pravilnog sjedenja i postavljanja kralježnice u pravilan položaj. Usto, smanjuje pritisak na određena područja što može biti korisno poslije operacija ili ako osoba ima određene zdravstvene tegobe. Jedan je od najčešćih odabira kad osoba ima izazove sa trtičnom kosti ili hemoroidima jer jastuk za sjedenje olakšava nošenje sa tom boli.

Na kraju važno je napomenuti da odabir jastuka za sjedenje ovisi o brojnim sitnicama. Od ciljeva i praktičnosti koja vam je potrebna, preko načina održavanja pa sve do boje i izgleda, mnogo faktora možete uzeti u obzira. Pulvinaris tim je samim time radio na kreiranju savršenog jastuka za sjedenje koji vam predstavljamo u nastavku.

Pulvinaris – Donat Jastuk za Sjedenje

Jastuk za sjedenje punjen ljuskicama heljde izrađen je od prirodnog materijala. Heljda je žitarica koja je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti održavanja oblika, što ju čini idealnim punjenjem za jastuke. Njena mogućnost pružanja izvrsne potpore, kao i prilagodljivost tijelu brzo će vas nagovoriti da investirate u ovakav jastuk. Termoregulacijske sposobnosti u kombinaciji sa ravnomjernim raspoređivanjem težine ovaj jastuk čini savršenim partnerom u uredu, tijekom odmaranja u dnevnom boravku, ali i tijekom vožnje.

Dovoljno je malen za transportaciju, a dovoljno velik da odmah vidite njegove prednosti nakon dužeg sjedenja. Antialergijska svojstva punjenja od heljde još su jedna od njegovih prednosti. A kad je u pitanju održavanje jastuka od heljde, dovoljno je da jastučnicu operete, a jastuk izložite direktnom suncu na nekoliko sati i bit će kao nov!

Pulvinaris Donat jastuk za spavanje

Pulvinaris Donat jastuk za sjedenje – Kupi ovdje