Trenutno pregledavate Dojenje: Zašto je Važno i Koje su Prednosti?

Dojenje: Zašto je Važno i Koje su Prednosti?

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Dojenje je  proces hranjenja dijeteta. Ova povezanost opskrbljuje dijete svim nutritivnim tvarima i hranom koja im je neophodna na samom početku života. U prvim mjesecima majkama dojenje čak može pomoći u bržem oporavku. Nakon šest mjeseci već se predlaže uvođenje i drugih namirnica kao što je voće, žitarice i povrće. No kako biste se najbolje upoznali s procesom dojenja na samom početku, važno je imati dobre smjernice. Naravno, odlučiti se za dojenje ili ne je veoma osobna stvar. Ne mogu sve majke dojiti i danas postoje razne alternative za dojenje.

Kako biste znali koje sve prednosti dojenje krije, kao i zašto birati dojenje kao način hranjenja za svoje mališane na jednom mjestu smo pobrojali sve što biste htjeti znati.

Kako se Povezati s Bebom za Dojenje?

Već prije nego se dogodi porod dijeteta, vaše tijelo će početi proizvoditi mlijeko, za mnoge i zlatni napitak za bebu. Već pri rođenju, beba će se odmah povezati s vama pri prvom dojenju. Ovo prvo hranjenje bebe priprema bebu za buduće dojenje. Prvo mlijeko koje beba dobije zove se kolostrum, žuta je i ljepljiva tekućina koja je ujedno bogata hranjivim tvarima za bebu. Kroz naredne dane će vaše tijelo već proizvoditi drugu vrstu majčinog mlijeka za bebu koje će također biti izvrsno za vaše dijete.

dojenje

Upravo je ovaj prvi kontakt onaj koji gradi povjerenje i jača povezanost. Kontakt očima i toplina fizičke prisutnosti učinit će povezivanje i dojenje izuzetno lakšim svaki naredni put. Naravno, vašu povezanost će izuzetno ojačati i stalno hranjenje jer možete očekivati da će se dojenje u prvim mjesecima odvijati i po nekoliko puta dnevno. Za sve savjete o dojenju, kreirali smo i poseban blog post. Prateći ovaj vodič znat ćete koji položaj birati, kao i koji dodaci vam mogu olakšati dojenje.

Dojenje – Prednosti

Kako biste znali zašto je dojenje idealan odabir za vaše dijete, u nastavku ćemo izdvojiti i razne prednosti. Od toga da majčino mlijeko krije sve potrebne nutrititivne sastojke za bebu pa sve do smanjenja rizika od bolesti za mamu i za bebu. Tako je, brojne ove prednosti jednako se tiču mame, koliko i dijeteta što vas može dodatno motivirati da dojenje postane dio vaše svakodnevice.

Prednosti dojenja za mamu

  1. Dojenje može pomoći u mršavljenju: Svako tijelo se ponaša drugačije, no laktacija kroz prva 3 mjeseca može pomoći u smanjenju masnih naslaga i bržem mršavljenju.
  2. Pomaže kontrakciji maternice: Poznato vam je kako tijekom trudnoće, maternica trudnice raste. Kako bi se nakon poroda vratila na početnu veličinu, prolazi proces kontrakcije koji uvelike pospješuje hormon oksitocin. Ovaj hormon se oslobađa prvenstveno tijekom poroda, a zatim i tijekom dojenja.
  3. Smanjeni rizik od postporođajne depresije: Neke trudnice ubrzo nakon poroda mogu razviti i postporođajnu depresiju za koju je izuzetno važno da se na vrijeme posavjetuje sa svojim doktorom. No, važno je napomenuti da i žene koje uključe dojenje u prve mjesece s bebom imaju manju vjerojatnost za razvijanje depresije.
  4. Umanjuje rizik od bolesti: Dugotrajna zaštita od lakših i težih bolesti jedna je od prednosti koju donosi dojenje. Samim time, dojenje može smanjiti rizik od razvijanja raka, visokog krvnog pritiska, artritisa, srčanih bolesti i dr.

Prednosti dojenja za bebu

  1. Idealna hrana za novorođenče: Majčino mlijeko u sebi krije sve nutritivne tvari koje su bebi potrebne za pravilan rast i razvoj u savršenoj mjeri. Toliko je važno dojenje da se i sastav majčinog mlijeka može mijenjati u prvom mjesecu bebinog života (i kasnije) sukladno bebinim potrebama.
  2. Majčino mlijeko ima i potrebna antitijela: U mlijeku majke se već kriju antitijela koja mogu pomoći bebi da se lakše bori sa virusima i bakterijama. Ovakva zaštita imuniteta bitna je za osjetljivu bebu u prvim mjesecima kako se ne bi razvile razne zdravstvene komplikacije i izazovi.
  3. Smanjen rizik od oboljenja: Samim time što antitijela štite imunitet bebe, smanjuju rizik od raznih bolesti. Tako će beba uz dojenje biti zaštićena od raznih infekcija, prehlada, alergija, pa čak i razvijanja dijabetesa i mnogih znatno ozbiljnijih bolesti.
  4. Pomaže u održavanju zdrave težine djeteta: Mlijeko majke u sebi krije razne tvari, a između ostalih i leptin koji regulira apetit. Uz to, zahvaljujući mlijeku bebe razvijaju crijevne bakterije koje omogućavaju pravilno skladištenje masti.
  5. Može učiniti dijete pametnijim: Razvoj mozga djeteta koje je prošlo dojenje i dijeteta čija je hrana bila formula može biti bitno drugačije. Djeca koja su imala priliku razviti emocionalnu konekciju sa majkom tijekom dojenja pokazuju bolje rezultate inteligencije tijekom odrastanja.

Dojenje – Što Jesti, a Što Izbjegavati?

Što jesti dok dojite pitanje je koje je jako teško odgovoriti za svaku majku. Ovo pitanje ćete trebati odgovoriti sami za sebe kada uzmete u obzir savjete i preporuke.

Svaka majka koja doji potrebno je da unosi više kalorija nego obično kako bi proizvele mlijeko za svoje dijete. No, ono što vam je točno potrebno ovisi dosta o tome koliko mjeseci ima vaše dijete i koliko često dojite. Tako ćete za prvih šest mjeseci dojenja trebati i do 500 kalorija više nego obično.

Preporuka je da jedete jela spravljena od cjelovitih namirnica. Radije preskočite prerađenu brzu hranu i neka vaša jela budu balansirana proteinima, vlaknima, zdravim mastima i ugljikohidratima. Osim što ovakva prehrana pospješuje vaš oporavak nakon poroda, ujedno pomaže u kreiranju idealnog mlijeka za novorođenče. Tijekom dojenja preporučuje se i unos dovoljne količine vode. Jako je bitno ne dehidrirati.

Stvari koje biste trebali izbjegavati tijekom dojenja su svakako kava i alkohol.

Kako Olakšati Dojenje?

Kako biste olakšali dojenje, izuzetno je bitno dodati pravilnu podršku. Zato smo kreirali jastuk za dojenje!

Jastuk za Dojenje

Zašto će ovaj jastuk biti vaš novi omiljeni dodatak otkrijte u nastavku.

Karakteristike ovog jastuka uključuju:

  • perive navlake,
  • organski materijali,
  • višenamjenska upotreba.

Ovaj jastuk sve više postaje omiljen među mamama jer pruža osjećaj sigurnosti i udobnosti, te olakšava brzi kontakt s bebom tijekom dojenja. Dok dojite, vaše ruke ostaju slobodne, omogućujući vam da obavljate druge zadatke istovremeno. Za razliku od drugih jastuka za spavanje ili sjedenje, koji su previše mekani i ne pružaju pravilnu potporu, Didaktik jastuk osigurava optimalan položaj bebe tijekom hranjenja. Također, ako hranite bebu bočicom, ovaj jastuk pruža potporu ruci na kojoj leži bebina glava, čineći hranjenje udobnijim. U prvim tjednima, kada su hranjenje i nošenje bebe česti i dugotrajni, svaka prilika da odmorite ruke je dobrodošla.

jastuk za dojenje

Ne morate se brinuti o održavanju Didaktik jastuka za dojenje jer dolazi s perivom navlakom. To vam omogućava da, i nakon dužeg korištenja, osigurate čistu i hipoalergenu površinu za dojenje bez mrlja.

Ako se pitate kako koristiti jastuk za dojenje, naš proizvod dolazi s vezicama koje omogućavaju sigurno pričvršćivanje za tijelo, osiguravajući udoban položaj za hranjenje bebe. Ovaj jastuk je također idealan za dojenje blizanaca, a može poslužiti i kao naslonjač, zaštita od prevrtanja, pa čak i kao sjedalica nakon epiziotomije.

Jastuk za Dojenje – Kupi ovdje

Sleepymom Trodijelni Jastuk za Trudnice

Prvi jastuk ove vrste dostupan u BiH nudi rješenje za neprospavane noći. Svjesni važnosti kvalitetnog sna, razvili smo proizvod koji pruža optimalnu potporu za sve trudnice.

Sleepymom trodijelni jastuk nudi:

  • Udobnost i podršku: Tri podesiva jastuka omogućavaju optimalnu potporu za trbuh, leđa i noge.
  • Sigurno spavanje na boku: Dizajniran je da spriječi spavanje na leđima i potiče sigurno spavanje na boku.
  • Buđenje bez bolova: Osigurava pravilno držanje tijela tijekom spavanja, smanjujući bolove u tijelu, leđima i kukovima.
  • Višestruku namjenu: Nakon trudnoće, ovaj jastuk postaje idealan za dojenje i savršen za vrijeme provedeno na trbuhu.

Pulvinaris jastuk za trudnice

sleepymom Jastuk za Trudnice – Kupi ovdje