Trenutno pregledavate Alergija na Grinje – Koji Jastuk Odabrati?

Alergija na Grinje – Koji Jastuk Odabrati?

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Alergija na grinje može biti itekako izazovna kad je u pitanju potraga za ispravnim jastukom. Osim jastuka, bitno je i kakvu posteljinu birate, madrac, u kakvom okruženju spavate, kao i na koji način održavate sve za spavanje. Kad dobijete informaciju da imate alergiju na grinje postanete svjesni koliko su grinje svakodnevno prisutne. Sigurni smo da samim time želite i znati što su grinje zapravo. Također, htjet ćete i spriječiti nastajanje grinja u krevetu. Pošto alergija na grinje ima i dosta simptoma, u nastavku ćemo donosimo i simptome ove alergije. Tako ćete lakše prepoznati kad se alergija pogorša.

Što su Zapravo Grinje?

Grinje su nevjerojatno malene bube koje spadaju u obitelj paukova. One se skupljaju u prašini kod kuće, a njihov primarni izvor hrane jesu mrtve stanice kože. Najizazovnije je to što grinje mogu opstati u raznim klimatskim uvjetima, pa čak i nadmorskim visinama. To znači i da najbolje uspijevaju u toplim krajevima, gdje su temperature oko 21°C i postoji visoka stopa vlažnosti. Ako živite na takvom području i alergija na grinje je vaša svakodnevica, tada ćete htjeti usmjeriti posebnu pažnju na daljnje savjete.

alergija na grinje i curenje nosa

Grinje također imaju svoje otpadne čestice. Kada to udišete često, vaš imunološki sustav reagira proizvodeći antitijela za čestice koje bi inače trebale biti bezopasne. Ova reakcija vašeg tijela povezuje se sa alergijom na grinje, a manifestira se u obliku kihanja i curenja nosa. Dugotrajna izloženost alergenima grinja čak može uzrokovati infekcije sinusa i astmu.

Alergija na Grinje – Simptomi

Čestice grinja na koje naše tijelo ima alergijsku reakciju nazivaju se alergeni. Na mjestima gdje grinje obitavaju mogu ostaviti velike količine čestica koje svakodnevnim udisanjem mogu stvoriti određene simptome. Spavaća soba jedno je od najpopularnijih mjesta gdje možete naći grinje. Posteljina, tepih i namještaj savršeni su za zadržavanje vlage i upravo na ovim mjestima grinje savršeno uspijevaju. Čak i ako vodite jako uredno kućanstvo, grinje mogu postati dio vaše spavaće sobe.

Kad su u pitanju simptomi alergije na grinje, važno je razlikovati običnu reakciju na prašinu i stvarne simptome alergije. Svatko od nas može imati kihanje radi većeg postotka prašine u prostoriji, no neki od nas imaju alergijsku reakciju na grinje. Kako biste znali jesu li vaši simptomi, znak alergije, otkrivamo dalje. Simptomi su:

  1. curenje ili svrbež nosa,
  2. postnazalni drip,
  3. svrbež kože,
  4. zagušenja,
  5. pritisak u sinusima,
  6. grebanje u grlu,
  7. kašalj,
  8. natečena, plavkasta koža ispod očiju,
  9. problemi sa spavanjem.

Možete osjetiti dodatne simptome ako imate astmu i ako ste alergični na grinje. Ovi simptomi mogu uključivati: bol ili stezanje u prsima, teškoće u disanju, teško disanje, kašalj ili otežano disanje, poteškoće u razgovoru, teški napad astme.

alergija na grinje i curenje nosa

Ako se pitate kojem doktoru se možete javiti za ove poteškoće, to je alergolog. Testovi kojim se oni koriste zovu se prick testovi. Funkcioniraju tako da alergolog na jednom dijelu vaše kože ubode područje ekstraktom alergena. Nakon 15 minuta alergolog promatra koliko je vaša koža reagirala na području uboda. Ta reakcija može biti crvenilo kože, ali i nastanak kvrge, ali i može biti i da nemate reakciju.

Alergija na Grinje – Uzroci

Ponekad, da biste najbolje mogli izboriti se sa alergijom važno je znati kako je nastala. Kako smo rekli, alergeni grinja mogu u vašem imunološkom sustavu probuditi reakciju. Ta reakcija se manifestira u obliku simptoma nalik prehladi. Simptome smo naveli iznad, a važno je napomenuti da alergija za grinje može više pogoditi osobe koje:

  1. imaju obiteljsku povijest alergija na prašinu ili druge alergene,
  2. su izložene većoj količini prašine,
  3. su adolescentske dobi ili mladi.

Alergija na Grinje – Lijek

S obzirom na neugodne simptome ove alergije, sigurno ste u potrazi za lijekom. Postoje određene stavke koje mogu ublažiti različite simptome alergije. No, najbolji način je da ograničite izloženost velikom stupnju prašine u vašem domu. Obnovite jastučnice, jastuk, zamijenite madrac, uradite detaljno čišćenje tepiha i namještaja sa jastucima u sobama. Posteljina i jastučnice neka budu od prirodnog materijala kao što je pamuk, a ostale stvari u spavaćoj sobi redovno čistite. Prostoriju često provjetravajte.

alergija na grinje

Ako ove metode ne uspiju, sljedeći na potezu su lijekovi, a mi donosimo nekoliko koji se koriste za ublažavanje simptoma alergije. Lijekovi za alergiju koji se izdaju bez recepta ili na recept mogu vam pomoći u kontroli simptoma.

Antihistaminici ublažavaju svrbež, kihanje i suzenje očiju.
Dekongestivi olakšavaju ili odčepljuju začepljen nos.
Nazalni steroidi smanjuju oticanje nosa kako biste mogli bolje disati.
Modifikatori leukotriena blokiraju određene kemikalije u vašem imunološkom sustavu.

Ostali tretmani uključuju:

  • Injekcije protiv alergija (imunoterapija) za treniranje vašeg imunološkog sustava da ne reagira,
  • Ekstrakt alergena (Odactra) ispod jezika, koji može zamijeniti injekcije,
  • Ispiranje nosa fiziološkom otopinom, koja može pročistiti nos i sinuse.

Kako biste znali sa sigurnošću koji lijek je najbolji za vas, posavjetujte se sa svojim doktorom.

Kako se Izboriti sa Grinjama u Domu?

Postoje određene stavke koje uz pravilno čišćenje stvari za spavanje mogu umanjiti mogućnost nastajanja grinja.

Prvo i najvažnije jeste da potražite kako smanjiti razinu vlažnosti u domu. U tome vam prvenstveno može pomoći klima uređaj, ali i odvlaživači zraka. Oni mogu smanjiti razinu vlažnosti i prostor učiniti manje pogodnim za nastajanje grinja.

jastuk, pokrivač i žena

Pored toga, važno je da sve što imate u spavaćoj sobi ima perive navlake ili mogućnost pranja i lakog održavanja. Plišani medvjedići trebaju ići često na pranje i držite ih podalje od kreveta. Dobra ideja je i tepihe zamijeniti ili u potpunosti izbaciti iz spavaće sobe.

Čišćenje je posljednji, ali ne najmanje važan korak. Redovno usisavanje bitno je za održavanje čistoće, kao i brisanje prašine. Svakodnevno ili nekoliko puta tjedno prebrišite površine u domu sa vlažnom krpom kako biste spriječili nakupljanje prašine. Zavjese često perite, a tapecirani namještaj redovno održavajte.

Alergija na Grinje – Jastuk koji Odbija Grinje

Jastuk je izuzetno važan segment spavanja za sve sklone alergijama. Zato je bitna, ne samo veličina i debljina jastuka, nego i njegov sastav. Jastuci punjeni prirodnim punjenjem mogu odbijati štetočine kao što su grinje i time spriječiti simptome alergija.

Jastuk punjen heljdom ili pirom hipoalergen je i prozračan odabir kad želite dobar noćni san bez buđenja uz kašalj ili curenje nosa. Visokokvalitetne ljuske o kojima se brine ratari u Bosni i Hercegovini u sastavu su Pulvinaris jastuka koje čuva periva navlaka. Imamo u ponudi pamučne, svilene i saten pamuk jastučnice među kojima možete birati i različite uzorke.

Više o našim jastucima otkrijte u nastavku.

Pulvinaris jastuk od heljde

Jastuk od heljde – Klik ovdje za narudžbu

jastuk od pira

Jastuk od pira – Klik ovdje za narudžbu

Jastuk od heljde i pira

Jastuk od heljde i pira – Klik ovdje za narudžbu