Trenutno pregledavate Jastuk s Prirodnim Punjenjem – Sve Što Trebate Znati

Jastuk s Prirodnim Punjenjem – Sve Što Trebate Znati

  • Vrijeme čitanja:11 min. čitanja

Jastuk s prirodnim punjenjem odgovor je mnogih na pitanje kako postići dobar noćni san. Ovakvi jastuci dokazano donose brojne prednosti za osobe tijekom odmaranja. Osim što oblikom mogu pružiti savršenu udobnost, prirodni sastav pruža prozračnost. Uz to, svojstvo termoregulacije i manjak alergijskih reakcija čini jastuk s prirodnim punjenjem savršenim odabirom ako imate izazove sa noćnim znojenjem ili alergije. Izuzetna mekoća punjenja čini da vaša glava savršeno prione uz jastuk. Uz to, ovakvo punjenje za jastuke omogućava da sami prilagođavate količinu punjenja i nabijenost jastuka.

jastuk s prirodnim punjenjem

Foto: Freepik

Sami možete kontrolirati visinu i tvrdoću jastuka, a pored toga znate da ste birali najzdraviju opciju za svoj san. U nastavku ćemo o ovoj temi pričati malo detaljnije uz iznošenje osnovnih obilježja prirodnog jastuka. Dodat ćemo i prednosti koje ima jastuk s prirodnim punjenjem, kao i odgovore na pitanja koje si možda i sami postavljate.

Jastuk s Prirodnim Punjenjem

Kao što i samo ime kaže, ovakvi jastuci dolaze sa punjenjem prirodnog sastava. To su najčešće perje, vuna, ljuskice heljde ili pira, kao i bambus vlakna. Ovakvo organsko punjenje dobra je zamjena za sintetičke materijale kao što su gel punjenja, poliester i memorijska pjena. Uzimajući u obzir da na jastuku spavate svakog dana i da dodiruje vaše live više do 6 sati, važno je da je materijal kvalitetan i prozračan.

Kako smo naveli i iznad, ovakve jastuke uz prozračnost odlikuje i značajna prirodna termoregulacija. Uz jastuk s prirodnim punjenjem ne trebate se brinuti hoće li vam biti hladno zimi ili vruće ljeti. Jastuci sa organskim punjenjem imaju prirodno prisutno svojstvo regulacije temperature koje će biti izuzetno praktično tijekom najhladnijih zimskih ili najvrućih ljetnih večeri.

Pulvinaris jastuk s prirodnim punjenjem

Održavanje jastuka sa prirodnim punjenjem nerijetko je izuzetno lagano. Može uključivati upute kao što su redovno protresanje ili slijevanje. Uz to, dobro je na redovnoj bazi jastuke prozračiti na direktnom suncu. Organski jastuci dolaze uz perive navlake koje možete prati u mašini za rublje. No, prirodni jastuci zbog mogućnosti oštećenja i razgradnje ne bi trebali ići u mašinu za pranje rublja. Za održavanje jastuka uvijek detalje provjerite sa dobavljačem kako biste što više održali vijek trajanja svog jastuka.

Prednosti – Jastuk s Prirodnim Punjenjem

Sad kad poznajete osnovne značajke prirodnog jastuka, dobro je upoznati i njegove osnovne prednosti.

1 – Omogućava prilagodljivost i udobnost

Mnoge osobe koje su isprobale spavanje na prirodnom jastuku brzo su se uvjerile u prilagodljivost jastuka. Zbog svog punjenja, ovakav jastuk omogućava ultimativnu udobnost i podešavanje razine punjenja, kao i visine jastuka. Takvu vrstu ugodnosti može vam pružiti i jastuk od heljde ili jastuk od pira. Zahvaljujući sitnim ljuskicama prirodne heljde i pira, ovakvi jastuci savršeno se prilagođavaju obliku glave. Uz to, jastuk s prirodnim punjenjem od heljde/pira daje mogućnost da sami napravite oblik površine jastuka koji vam odgovara.

žena spava na jastuku

Foto: Freepik

2 – Pruža pravilnu potporu leđima i vratu

Ovakvi jastuci se savršeno prilagođavaju obliku vaše glave, ali i omogućavaju pravilan položaj za kralježnicu. Tijekom spavanja na leđima ili na boku, jastuk s prirodnim punjenjem će vašoj kralježnici dati potporu i vrat podignuti na višu razinu. Sve to može pomoći stvoriti ugodniji san, bez obzira koju poziciju za spavanje preferirate.

3 – Može imati razne zdravstvene prednosti

Kada spavate na jastuku rađenom od sintetičkih materijala, položaj vašeg tijela može biti nepravilan. To može stvoriti nelagodu i za vaše dišne puteve što može dovesti do hrkanja. Iako jastuk s prirodnim punjenjem nema direktne povezanosti sa liječenjem hrkanja, može vam pomoći da zadržite pravilan položaj. Upravo tako možete zaustaviti hrkanje uzrokovano nepravilnim položajem tijekom spavanja, a ako se hrkanje nastavi, preporučujemo svakako posjetu doktoru.

Uz pomoć kod hrkanja, jastuk s prirodnim punjenjem može pomoći kod boli u leđima i boli u vratu. Kako biste se svako jutro budili odmorni i spremni za sve što dan donosi, važno je da vam jastuk pruža kvalitetnu potporu. Ako dugoročno osjećate umor i napetost mišića radi spavanja na nekvalitetnim jastucima, idealno je vrijeme da date priliku prirodnom jastuku.

jastuk s prirodnim punjenjem

Foto: Freepik

Ovisno o tome što uzrokuje vaše migrene, i jastuk s prirodnim punjenjem može pomoći sa ublažavanjem boli. U ovoj domeni najviše su se iskazali jastuci rađeni od ljuskica heljde. Razlog se ponajviše krije u pravilnoj potpori za glavu. No, ono što se smatra najzanimljivijim dodatkom kada spavate na jastuku od heljde svakako je blago masirajuće svojstvo koje imaju ljuskice. Svojim suptilnim pritiskom na određene točke glave i vrata omogućavaju cirkulaciju i ublažavanje boli.

4 – Dugotrajni su

Dobra je ideja birati jastuk s prirodnim punjenjem upravo radi dugotrajnosti. Zbog materijala koji je izdržljiv, organski i sa navlakom od prirodnog materijala možete računati na vijek trajanja duži od jastuka sa sintetičkim materijalima. Održavanje je lakše, jastuci se ne uništavaju, ne razvijaju neugodne mirise niti mijenjaju boju što čini da možete spavati na najdražem jastuku kroz duži period.

5 – Ekološki su prihvatljivi

Kad birate prirodan jastuk, automatski birate ekološki prihvatljiviju varijantu jastuka. S obzirom da je 100% prirodan, može se u potpunosti razgraditi i time ne radite štetu za okoliš. Najbolje je to što proizvođači nerijetko imaju sustave odlaganja korištenih prirodnih jastuka zbog čega možete birati ekološki svjesnije brendove. Puno više od trenutnog trenda, ekološki osjetljivi brendovi rade na stvaranju bolje svakodnevice i kreiranju proizvoda koji su nježni prema ljudima, ali i prema Zemlji.

jastuk s prirodnim punjenjem

Foto: Freepik

6 – Hipoalergeni su

Jastuk s prirodnim punjenjem prirodno je rješenje za sve osobe koje se bore sa alergijama tijekom godine. Ne samo da njihova prirodna otpornost na mnoge alergene može pomoći ljudima sa alergijama nego i osobama sa osjetljivom kožom. S obzirom da u sebi imaju manje kemikalija i štetnih tvari od sintetičkih jastuka, jastuk s prirodnim punjenjem smanjuje rizik od alergijske reakcije. Punjenje prirodnih jastuka manje je iritantno za kožu i respiratorni sustav nego punjenje, primjerice, od poliestera ili memorijske pjene.

S obzirom na visok nivo prozračnosti, prirodni jastuci imaju manju vlažnost i manju tendenciju nakupljanja alergena. Samim time, ovaj jastuk može pružiti kvalitetan san za sve koji imaju manji ili veći intenzitet alergije.

Često Postavljana Pitanja – Jastuk s Prirodnim Punjenjem

Jastuk koji ima prirodno punjenje traži nešto drugačije održavanje, ali imaju i nešto drugačije karakteristike od drugih jastuka. Zato se često javljaju pitanja koja ćemo odgovoriti u nastavku.

Kako održavati prirodne jastuke?

Svaki prirodni jastuk, ovisno o punjenju ima različite načine održavanja. Prije kupovine, svakako provjerite način održavanja. Tako većina njih nije prilagođena za pranje u mašini za rublje i održavanje najčešće uključuje redovno prozračivanje i mijenjanje i pranje jastučnice.

Je li jastuk s prirodnim punjenjem bolji od sintetičkih jastuka?

Ovisno o vašim potrebama, većina osoba radije investira u prirodne jastuke radi njihovih zdravstvenih, ekoloških i drugih prednosti. Sastav prirodnih jastuka organski je i povoljniji za kožu, udobnost tijekom spavanja, a posebno ako imate određene zdravstvene izazove koje smo spominjali iznad. No, sintetički jastuci također imaju prednosti kao što je mogućnost pranja u mašini za rublje, pristupačnija cijena, ali i mogućnost oblikovanja sukladno vašim potrebama. Na kraju, bolji jastuk je onaj koji više odgovara vašim trenutnima potrebama.

jastuk s prirodnim punjenjem

Foto: Freepik

Imaju li prirodni jastuci miris?

Jastuci sa prirodnim punjenjem prirodno i dolaze sa svojim suptilnim mirisom koji može imati i terapeutski učinak. Ovi mirisi nakon nekog vremena prozračivanja nisu više prisutni tako da se ne trebate brinuti ako vam se ovaj miris ipak ne sviđa. Kao prirodna pojava kod prirodnog punjenja, miris je prisutan više na početku korištenja.

Gdje u BiH Kupiti Jastuk s Prirodnim Punjenjem?

Pulvinaris tim bavi se izradom jastuka sa ljuskicama heljde i pira, uz brojne prateće proizvode sa prirodnim punjenjem kao što su: toplo/hladni oblog, jastuk za trudnice, jastuk za sjedenje… Više proizvoda otkrijte i ovdje.

jastuk za spavanje na boku

Pulvinaris Jastuk od Pira – Naruči Ovdje 

jastuk od heljde za spavanje na boku

Pulvinaris Jastuk od Heljde – Naruči Ovdje