Trenutno pregledavate Noćno Znojenje – Što ga Uzrokuje i Kako Odabrati Pravi Jastuk?

Noćno Znojenje – Što ga Uzrokuje i Kako Odabrati Pravi Jastuk?

 • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Noćno znojenje u mnogim situacijama ne treba predstavljati prevelik izazov. Ponekad može biti uzrok promjene vremena, ponekad hormonalnih promjena, a u određenim specifičnim slučajevima može biti naznaka određenih komplikacija. Kako biste znali kada reagirati  na noćno znojenje, važno je prvenstveno znati što je njegov uzrok. Naravno, uz par malenih rutina i promjena znojenje tijekom noći možete i spriječiti.

nocno znojenje

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da noćno znojenje nije neuobičajeno. Mnogo toga može utjecati na to da se budite usred noći, kao što je dosta pokrivača, visoka temperatura u sobi… No, ne treba zanemariti i situaciju u kojoj je noćno znojenje uzrokovano nečim kompleksnijim. Kako biste znali kako razlikovati je li noćno znojenje privremeno i samo posljedica vrućine ili je ipak simptom nečeg ozbiljnijeg, u nastavku ćemo razbiti vaše dileme.

Noćno Znojenje – Uzroci

Kao što smo rekli prvotno, okruženje može dosta utjecati na kvalitetu vašeg sna. Pored njega, postoji još par popratnih promjena koje vam mogu naslutiti o čemu je riječ. Nekoliko mogućnosti ćemo razmotriti u nastavku.

Temperatura sobe, jastuk i pokrivači su važni

Izuzetno je bitno da ove tri stvari prilagođavate sukladno godišnjem dobu. Vaša soba treba biti rashlađena, a pokrivači dostatni za grijanje. Sve više od toga može uzrokovati znojenje tijekom noći. Također, madrac treba biti prozračan, a vaša pidžama rađena od prirodnih materijala kako bi koža mogla disati. Jastuk na kojem spavate trebao bi biti udoban, savršeno prilagođen obliku glave, ali i dovoljno prozračan kako se ne biste budili radi mokre kose. Jastuk za koji možemo reći da je pionir kada je u pitanju regulacija temperature jeste jastuk rađen od prirodnih materijala, baš poput ovog.

Rutina prije spavanja može dosta utjecati na noćno znojenje

Jako je važno u kakvom okruženju spavate, ali i kakva je vaša rutina prije spavanja. Način na koji birate završiti vaš dan velik utjecaj ima na način na koji ćete kasnije spavati. S obzirom na to, željet ćete izbjegavati:

 1. alkohol prije spavanja,
 2. izuzetno začinjenu hranu prije odlaska u krevet,
 3. trening prije spavanja.

Već nakon nekog vremena izbjegavanja ove 3 stvari mogli biste uočiti manje noćno znojenje. Osim toga, mirnije ćete sanjati i moći ćete se probuditi svježi i naspavani. Za malenu podršku još ugodnijem spavanju, može vam pomoći da izbjegavate gledanje u elektroničke uređaje. Za ultimativnu noćnu rutinu značit će vam i ako birate kvalitetnu satensku jastučnicu, možda i masku za spavanje kao i hidrolat od lavande koji smiruje i opušta.

Stres i tjeskoba čest su uzrok znojenja tijekom noći

Iako su ova dva izazova više dio našeg mentalnog zdravlja, oni se mogu manifestirati i kroz određene fizičke simptome. Upravo je znojenje tijekom noći jedna od glavnih nuspojava stresnih situacija ili pretjerane brige u vašoj svakodnevici. Ako je uzrok vašeg znojenja upravo stres ili tjeskoba, susrest ćete se i sa sljedećim stvarima:

 1. uporno se vraćaju isti osjećaji brige,
 2. hvatate sebe kako ne možete razmišljati ni o čemu drugom,
 3. teško zaspite, budite se tijekom noći ili imate loše snove,
 4. imate probleme sa želudcem ili probavom,
 5. lako mijenjate raspoloženja,
 6. često se osjećate umorno ili čak iscrpljeno.

noćno znojenje

Najbolji, najefikasniji i najdugotrajniji način kako se riješiti ovih izazova jeste uz razgovor s terapeutom. Otkrivanjem uzroka vašeg stresa i tjeskobe lakše ćete naučiti mehanizme kako se protiv istog boriti i ublažiti gore spomenute simptome. Tako će nestati i vaše noćno znojenje.

Hormonalne promjene mogu utjecati na noćno znojenje

Vaše hormonalno stanje i njegove promjene mogu se uvidjeti uz dosta simptoma koje ne treba ignorirati. Neki od njih su:

 1. neobjašnjive promjene težine,
 2. promjene u razini energije,
 3. glavobolje,
 4. seksualna disfunkcija,
 5. menstrualne promjene.

Iako ovi simptomi otežavaju vašu svakodnevicu i utječu na svakodnevni ritam, odlično je to što se ovi hormonalni poremećaji mogu rješavati. U konzultaciji s doktorom možete odrediti je li riječ o menopauzi, sniženju testosterona, hipertireozi… i tada raditi na kreiranju plana i programa uz koje ćete hormone postaviti u ravnotežu.

Hipoglikemija je važan čimbenik

Hipoglikemija je manjak šećera u krvi koji uz ostale popratne simptome može imati i noćno znojenje. Razlog manjka šećeri u krvi jesu dijabetes tipa 1 ili tipa 2, kao i hormonalne promjene i promjene u metabolizmu. Uz to, možete se osjećati nestabilno, iscrpljeno i umorno, vaše srce može raditi ubrzano, a osjećat ćete možda i glavobolju i dezorijentiranost.

Lijekovi koje koristite također mogu imati utjecaj

Za određene lijekove je poznato da uzrokuju noćno znojenje kod muškaraca, ali i kod žena. Neki od njih su: steroidi, antidepresivi, lijekovi za dijabetes, pa čak i aspirin. Zato je važno da se posavjetujete se svojim liječnikom koji lijek birati ako onaj koji trenutno koristite uzrokuje pojačano noćno znojenje. U razgovoru s doktorom možete početi koristiti drugi lijek koji vam više odgovara.

znojenje tijekom noći

Hiperhidroza je mogući uzrok

Ako se pitate što je hiperhidroza, ona predstavlja stanje prekomjernog znojenja uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica. Količina znojenja je izuzetno velika i može dosta otežavati vaš svakodnevni život, pa čak i san tijekom noći.

S obzirom na to, u suradnji s doktorom možete urediti ovaj poremećaj. No, imajte na umu da hiperhidroza može postojati sama za sebe ili biti simptom drugih poremećaja u tijelu.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ima noćno znojenje kao simptom

Ovaj poremećaj javlja se kada se kiseli želučani sadržaj iz vašeg želudca vraća u jednjak i usta. Ako se ovaj refluks često događa, tada je potrebno reagirati. Razlog su brojni drugi simptomi koji mogu otežavati vaše dane, ali i noći uz noćno znojenje, žgaravicu, probleme s gutanjem, bol u prsima, respiratorne probleme…

GERB i noćno znojenje

Može biti riječ i o ozbiljnim infekcijama

Neke ozbiljne infekcije također mogu uzrokovati noćno znojenje, uključujući:

 1. tuberkulozu, vrlo zaraznu infekciju koja obično zahvaća vaša pluća,
 2. endokarditis, infekciju srčanih zalistaka,
 3. osteomijelitis, infekciju vaših kostiju,
 4. brucelozu, infekcija koju možete dobiti od životinja s brucelozom ili nepasteriziranih proizvoda od zaraženih životinja,
 5. HIV,
 6. gljivične infekcije,
 7. infektivnu mononukleozu (mono),
 8. druge infekcije.

Noćno znojenje u trudnoći i nakon poroda je česta situacija

Kako smo naveli iznad, hormonalne promjene mogu značajno utjecati na pojačano znojenje. Tako i tijekom trudnoće, ali i nakon poroda kada se događaju promjene u vašem tijelu. Veliki broj žena je istaknulo kako su najviše noćno znojenje osjetile tijekom prvog tromjesečja i u postpartumu. Ako se pitate kako iste nalete vrućine umanjiti, u tome vam može pomoći jastuk za trudnice, ali i prozračivanje i rashlađivanje prostora, kao i udobna pidžama.

noćno znojenje tijekom trudnoće i nakon poroda

Kako Spriječiti Noćno Znojenje?

Bilo da želite vi spriječiti znojenje tijekom noći ili želite riješiti noćno znojenje kod djece, postoji par stavki koje možete napraviti.

Ovisno o godišnjem dobu, otvorite prozor

Ako je trenutno ljeto i vani su temperature jako visoke, pobrinite se da je vaša soba rashlađena. To možete postići uz otvoren prozor ili klima uređaj, kao i ventilator.

Pripazite na posteljinu

Plišane posteljine koje koristimo zimi sada zamijenite za laganije plahte koje bolje reguliraju temperaturu. Isto važi i za jastuk, birajte oslonac za glavu koji je prozračan, kao i lagane jastučnice.

žena spava na krevetu s bijelom plahtom

Izbjegavajte vježbanje pred spavanje

Uzrok vašeg povećanog znojenja tijekom noći može biti trening koji ste odradili prije spavanja.

Pokušajte preskočiti okidače za noćno znojenje

Pušenje, alkohol i izuzetno začinjena hrana mogu utjecati na znojenje tijekom noći, tako da ćete iste htjeti preskočiti prije odlaska u krevet.

Noćno Znojenje – Kako Odabrati Pravi Jastuk

Jeste li u navedenim uzrocima znojenja pronašli svoj razlog za noćno znojenje? Dodatak ovog jastuka rađenog od prirodnih materijala, ispunjen organskim ljuskicama heljde i/ili pira olakšat će vaš san čak i tijekom najvrelijih ljetnih noći.  On je hipoalergen, prozračan i lagan za održavanje, a ispod možete saznati više detalja.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Više detalja