Trenutno pregledavate Nesanica – Uzrok, Savjeti i Lijek

Nesanica – Uzrok, Savjeti i Lijek

 • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Nesanica po definiciji predstavlja poremećaj standardne rutine spavanja u kojoj imate izazove u tome da zaspite ili spavate bez buđenja. Važno je napomenuti kako nesanica može doći neizazvano, uzrokovano nečim iz vaše svakodnevice i trajati kraće ili duže. Istina je da nedostatak sna može direktno utjecati na vaš životni ritam. Od svakodnevnih rituala, poslovnih obveza, pa sve do druženja s najbližima, umor zbog nedostatka sna može inače ugodne životne trenutke učiniti teškima.

Ako i sami patite od nedostatka sna, postoje nesanica uzroci koje ćemo navesti u nastavku. Osim što ćete moći postaviti sebi pitanje odakle se pojavila vaša nesanica, možete ući u dublju analizu kako ju ublažiti ili ukloniti, pa čak i spriječiti. Postoje savjeti za vašu noćnu rutinu koji će vam olakšati svakodnevicu i omogućiti da lakše zaspite (i ostanete u dubokom snu) navečer. Otkrit ćete koliko nesanica može imati dosta veze sa vašim načinom života, količinom stresa u vašem životu, a i nesanica se često pojavljuje i kod trudnica.

nesanica u trudnoći i u postpartumu

Nesanica – Vrste

Kad razgovaramo o vrstama nesanice, možemo ih podijeliti na nekoliko sljedećih:

 1. Primarna nesanica – kad je vaš izazov samo nesanica koja nije popratni simptom  kompleksnijeg poremećaja, možemo ju nazvati primarnom.
 2. Sekundarna nesanica – ako je vaša nesanica simptom nekog zdravstvenog stanja, uzimanja lijeka, unosa prekomjerne količine alkohola ili bol (u leđima ili vratu) tada ju zovemo sekundarnom nesanicom.
 3. Izazov da zaspite – nesanica se može pojaviti u obliku situacije da teško ulazite u san, ali jednom kad uspijete, dugo spavate.
 4. Izazov da ostanete u dubokom snu – ako se često budite tijekom noći ili se budite prerano ujutro i ne možete dalje spavati, to također možemo nazvati nesanicom.
 5. Mješoviti oblik nesanice – ako spojimo dva iznad spomenuta primjera tada možemo reći da imate mješovitu nesanicu – izazov da zaspite i ostanete u dubokom snu cijelu večer.
 6. Paradoksalna nesanica – ako imate osjećaj da ste spavali puno manje nego što jeste, tada tu nesanicu možemo nazvati paradoksalnom jer vam govori da ste umorni iako ste dobili dovoljnu količinu sna.

Sad kad ste upoznali koje sve vrste nesanice postoje, vjerojatno se pitate i što je njihov uzrok. O tome pišemo u nastavku.

nesanica zbog stresa

Nesanica – Uzroci

I ovdje uzroke nesanice možemo podijeliti na primarne i sekundarne uzroke. S obzirom na to primarni uzroci nesanice mogu biti:

 1. stres vezan za posao,
 2. stres zbog velikih promjena u vašem životu,
 3. uvjeti za spavanje: temperatura sobe, svjetlo, buka,
 4. udobnost kreveta, jastuka i pokrivalo,
 5. genetska predispozicija,
 6. promjene u rasporedu, nove smjene na poslu, vremenske razlike.

Sekundarni uzroci za vašu nesanicu mogu biti:

 1. mentalno zdravlje: anksioznost, depresija,
 2. lijekovi koje uzimate,
 3. ADHD,
 4. PMS i menopauza,
 5. hipertireoza,
 6. Alzheimerova bolest,
 7. trudnoća,
 8. konzumacija kofeina i alkohola.

Neki drugi uzroci mogu biti:

 1. dugotrajna bolest,
 2. izazovi s mentalnim zdravljem,
 3. rad u smjenama.

Kako Izgleda Nesanica?

Ako se pitate koji su glavni simptomi nesanice kako biste mogli prepoznati i vlastiti izazov, ono s čim se možete susresti je sljedeće:

 1. pospanost tijekom dana,
 2. umor,
 3. razdražljivost,
 4. problemi s koncentracijom ili pamćenjem.

nesanica

Nesanica – Lijek

Bez obzira je li ovaj članak čitate jer vas zanima zašto se nesanica u trudnoći događa ili vas muči nesanica od stresa, postoje određeni lijekovi koji mogu pomoći. Neki su lijekovi brzi i kratkotrajni, dok će drugi tražiti više vaše pozornosti, ali djeluju dugotrajno.

Ako patite od nesanice, vaš doktor vam može preporučiti tablete za spavanje. No, ne preporučuje se njihovo dugoročno korištenje zato što efektnost vremenom može oslabiti. Također, nerijetko dolaze s određenim nuspojavama.

žena spava s maskom za oči

Ako želite dugotrajnije rješenje, potrebno je identificirati izvorni uzrok vaše nesanice i liječiti ju sukladno uzroku. Mnogima se može preporučiti rad s terapeutom ili pomoći da kreiraju kvalitetniju i zdraviju noćnu rutinu. Uz prilagođeno liječenje nesanice, uskoro ćete poboljšati svoj san i omogućiti da besane noći prestanu. Ako se pitate što možete napraviti već večeras da lakše zaspite i spriječite nesanicu, postoji par rituala i trikova koji će vam pomoći.

Kako se Može Spriječiti Nesanica – Savjeti

Kad su u pitanju dobre navike spavanja, nikad ih ne treba precijeniti. Toliko malenih detalja može tvoriti savršenu rutinu koja će vam pomoći da lakše zaspite, ostanete u dubokom snu i ujutro se budite spremni za novi dan. Ako se pitate što može utjecati na to da dugo ostajete budni navečer, htjet ćete imati na umu sljedeće stvari. Njihovim poboljšanjem kreirat ćete savršenu jednadžbu za dobar noćni san.

Izbjegavajte plavo svjetlo i gledanje ekrana prije spavanja

Svjetlost koja dolazi od svih ekrana, od TV-a do vašeg mobitela, može ometati vašu mogućnost da lako utonete u san. Iako vam se čini da vas TV uspavljuje ili listanje društvenih mreža umara dovoljno da brzo zaspite, oni vam zapravo kradu pažnju i čine da upijate energiju onoga što gledate tik pred spavanje. Zato vas često takvi sadržaji mogu buditi tijekom večeri ili vas ometati da brzo zaspite.

Uvijek idite na spavanje i budite se u isto vrijeme

Moć dobrog noćnog sna ne treba podcijeniti. Dostatna količina sna svaku večer znatno utječe na vaše zdravlje, imunitet, produktivnost, raspoloženje. Sukladno tome, kreiranje rutine u kojoj ćete svaku večer ići na spavanje u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme može značajno utjecati na kvalitetu vašeg sna. Naviknut ćete vaše tijelo na vrijeme za spavanje i ono će prirodno ući u stanje odmora baš kako ste ga pripremili i to će sigurno spriječiti nesanicu. Sukladno tome, htjet ćete preskočiti drijemanja poslijepodne.

žena spava

Preskočite alkohol i kofein nekoliko sati prije spavanja

Da, to podrazumijeva i čaj s velikim udjelom kofeina. Ova pića mogu značajno utjecati na vašu mogućnost da zaspite navečer. S jedne strane, alkohol može učiniti da se budite i do nekoliko puta navečer, a kofein će vas zadržati budnim dugo vremena.

Dodajte trening u vašu rutinu da bi nesanica nestala

Čak i ako to podrazumijeva samo laganu šetnju, trening i fizička aktivnost mogu dodatno utjecati na lučenje serotonina, koji potiče dobar san. No, imajte na umu da ne vježbate tik pred spavanje, nego nekoliko sati prije nego ćete krenuti na spavanje.

Kreirajte savršeno utočište za san u svojoj sobi

Od mirisne vodice na vašoj mekanoj posteljini, pa sve do jastuka koji se savršeno prilagođava, pobrinite se da je vaš krevet i jastuk udoban za cjelonoćni neometan san. Imajte prigušena svjetla, bez ekrana, uz ugodnu temperaturu i bez buke.

žena buđenje

Prije spavanja birajte opuštajuću rutinu

Čitanje knjige, ispijanje toplog čaja od kamilice ili slušanje glazbe umirujući su rituali koji će vas dovesti u stanje mirovanja i opuštanja prije spavanja.

Kreirajte TO-DO listu prije spavanja

Ako ste zabrinuti radi svojih obveza na poslu ili se pitate kako sve završiti na vrijeme i to vas drži budnima do dugo u noć, kreirajte TO-DO listu prije spavanja. To će spriječiti pretjerano analiziranje i omogućiti da utonete u san bez stresa zbog izazova sutradan.

Nesanica – Kako Jastuk Može Pomoći?

Jastuk koji je udoban i pruža savršenu podršku može biti ključan za kvalitetan san. Ako birate jastuk koji je ili pretvrd, premekan, predebeo ili pretanak to može učiniti da se budite navečer, razviti bol u leđima ili vratu te uzrokovati nesanicu.

Samim time, odabir pravog jastuka je ključan kako biste zadržali pravu noćnu rutinu. Ako tražite jastuk koji savršeno odgovara na vaše potrebe, htjet ćete birati jastuk od heljde. Osim što je u potpunosti prirodan, hipoalergen, on se prilagođava obliku vaše glave savršeno, a pritom regulira temperaturu neovisno o godišnjem dobu omogućavajući savršenu prozračnost. Za više informacija o jastuku od heljde klik ovdje, a za kupnju prelistajte dalje.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje