Trenutno pregledavate Išijas – Što je to, Savjeti i Vježbe Koje Mogu Pomoći

Išijas – Što je to, Savjeti i Vježbe Koje Mogu Pomoći

  • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Išijas je simptom uzrokovan ozljedom išijatičnog živca. S obzirom da ovaj veliki živac počinje u leđnoj moždini, a zatim se grana niz svaku nogu, možete osjetiti slabu, umjerenu ili jaku bol u leđima, stražnjici i nogama. Ta bol se manifestira u obliku slabosti, osjećaja žarenja ili obamrlosti u tim područjima. Ako prepoznajete ove osjećaje najvažnije je na ove simptome reagirati uz konzultacije sa liječnikom.

Što je Išijas i Koji je Njegov Uzrok?

Važno je napomenuti da je išijatični živac najduži živac u vašem tijelu i jedan je od najvažnijih živaca. Njegova važnost ogleda se u činjenici da on utječe na sposobnost da kontrolirate noge, ali i imate osjećaj u nogama. Ako se pitate kako nastaje bol koju uzrokuje nadraženost ovog živca, važno je znati da išijas može uzrokovati više različitih stanja. To su generalne ozljede, ozljede usred pada ili ozbiljnije situacije, kao što je tumor.

Kako Spriječiti Išijas?

Kako biste spriječili nastanak išijasa, važno je da vaša svakodnevica uključuje svakodnevno kretanje i tjelovježbu. Pod time se podrazumijeva vježbanje često što može očuvati vaše mišiće, ali i leđa. Uz regularno vježbanje, važno je imati i pravilno držanje.

Uvijek budite svjesni načina sjedenja dok radite ili odmarate. Tijekom hoda leđa držite uspravno, kao i tijekom stajanja na jednom mjestu. Za ugodnije sjedenje tijekom dugotrajnog rada, može vam pomoći jastuk za sjedenje koji će zadržati vaša leđa u pravilnom položaju. Ovakvi jastuci korisni su za ljude u uredu, ali i osobe koje mnogo putuju ili su često u prometu i iza volana. Osim što je važan položaj leđa, potrebno je da tijekom sjedenja vaše noge uvijek dodiruju pod, a da ruke uvijek odmaraju na nekoj površini. Tijekom rada za radnim stolom ruke naslonite na rukohvate ili stol, a tijekom odmaranja, neka ruke prirodno odmaraju sa strane.

išijas pravilno sjedenje

Budite svjesni i načina na koji se krećete. Stvari nastojte uvijek podizati savijajući noge u koljenu. Ne naprežite leđa u neugodne položaje nego uvijek nastojte pravilno postaviti tijelo za određenu aktivnost. Ova je predostrožnost izuzetno važna za sve osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima.

Išijas – Lijek za Bol

Mnogi ljudi koji boluju od išijasa okreću se ka alternativnoj medicini za ublažavanje boli. Tako sve popularnija postaje akupunktura gdje se steriliziranim iglama ubodenim u određene točke na vašem tijelu može pomoći u smanjenju bolova u leđima i drugim dijelovima tijela.

masaža za išijas

Uz to, terapeuti različitim masažama mogu smanjiti napetost koju osjećate u određenim dijelovima tijela. Uz pomoć pokreta, pritiska ili vibracija terapeut djeluje na područje boli i omogućava smanjenje boli kroz nekoliko tretmana.

Uz alternativnu medicinu, mnogi se okreću ka trenutnim olakšanjima za bol. Tako hladni oblog može u samom trenutku kad se pojavi bol ublažiti intenzitet i smanjiti napetost i oticanje. Samim time, uvijek je dobro kod sebe imati warm pad koji se lako zagrijava, ali i hladi, ovisno o potrebi.

warm pad jastuk za išijas

Trenutno olakšanje boli može pružiti i topli oblog. Isti warm pad nakon nekoliko dana tretiranja područja boli hladnim oblogom, možete početi koristiti za smanjenje oticanja i opuštanje mišića. Dobra je ideja kombinirati tretman sa hladnim i toplim oblogom kako biste pronašli što vam najviše pomaže. Ako koristite oblog punjen prirodnim punjenjem, takav oblog je lako održavati, hipoalergen je i brzo se zagrijava ili hladi do potrebne temperature.

Svi koji imaju izazove sa išijasom okreću se i ka intenzivnijoj tjelovježbi i istezanju. Fizikalna terapija može pomoći dosta u ovom smjeru, kao i instruktori koji su educirani za tretiranje išijasa tjelovježbom. Kroz vježbanje i istezanje možete učvrstiti mišiće, ali i popraviti držanje.

Uz navedene tehnike, moguće je i koristiti lijekove koji će ublažiti bol, a za teže slučajeve doktori mogu preporučiti i operacije.

Išijas – Vježbe za Istezanje Koje Mogu Pomoći

Za istezanje je izuzetno važno pratiti savjete i upute kako biste vježbu odradili ispravno. U nastavku detaljno opisujemo koje vježbe mogu pomoći pri ublažavanju boli po preporuci stranice Healthline.

Vježba 1

Sjednite na pod ili stolicu s nogama ispruženim ispred sebe.
Savijte desnu nogu, stavljajući desni gležanj na vrh lijevog koljena.
Nagnite se naprijed i dopustite da gornji dio tijela dosegne bedro.
Zadržite 15-30 sekundi. Ovo isteže gluteuse i donji dio leđa.
Ponovite na drugoj strani.

Vježba 2

Sjednite na tlo ispruženih nogu sa stopalima savijenim prema gore.
Savijte desno koljeno i stavite stopalo ravno na pod s vanjske strane suprotnog koljena.
Postavite lijevi lakat na vanjsku stranu desnog koljena kako biste lakše okrenuli tijelo udesno.
Zadržite 30 sekundi i ponovite tri puta, a zatim promijenite stranu.

Vježba 3

Lezite ravno na leđa i savijte oba koljena.
Prekrižite desno stopalo preko lijevog bedra, pomičući noge gore prema trupu.
Zadržite položaj na trenutak, a zatim ponovite na drugoj strani.

Vježba 4

Lezite na leđa s ispruženim nogama i savijenim stopalima prema gore.
Savijte desnu nogu i uhvatite ruke oko koljena.
Nježno povucite desnu nogu preko tijela prema lijevom ramenu. Držite ga tamo 30 sekundi. Ne zaboravite povući koljeno samo onoliko koliko vam je udobno. Trebali biste osjetiti rastezanje mišića, a ne bol.
Nogu vratite u početni položaj.
Ponovite ukupno 3 puta, a zatim promijenite nogu.

Vježba 5

Postavite svoje desno stopalo na ili ispod razine kukova na povišenu površinu. To može biti stolica ili stepenica na stubištu. Savijte stopalo tako da su prsti i noga ravni. Ako je vaše koljeno sklono hiperekstenziji, zadržite ga lagano savijenim.
Lagano savijte tijelo naprijed prema stopalu. Što dalje idete, rastezanje je dublje. Nemojte gurati toliko da osjetite bol.

Imajte na umu da ove vježbe zahtijevaju individualan pristup i potrebno je testirati koliko vam ove vježbe odgovaraju. Jedan dan ćete moći više povući koljeno ili istegnuti nogu, dok drugi dan to nećete moći i to je u redu. Dobro je testirati sebe, ali tijekom vježbi nemojte prenagliti i nemojte se istezati do točke boli. Za vježbe istezanja uvijek se možete detaljnije posavjetovati sa svojim liječnikom.

Položaj za Spavanje Idealan za Išijas

Ako osjećate intenzivne bolove radi išijasa, potrebno je da tijekom spavanja izbjegavate položaj sa strane. Zadržite se tijekom noći na leđima, a ovaj položaj ćete najbolje postići tako što ćete postaviti jastuke sa strane. Oni će vas spriječiti da se okrećete u snu i omogućiti da ostanete spavati na leđima. Kombinacija jastuka od heljde ispod glave koji će dati savršenu potporu glavi i nekoliko jastuka sa strane kao što je jastuk valjak može pomoći da tijekom spavanja osjetite opuštanje iako imate išijas.

Uz jastuk ispod glave, preporuka je jastuk postaviti i ispod koljena. Lagani i tanki jastuk ispod koljena omogućit će olakšanje i postaviti vas u položaj koji smanjuje bol zbog išijasa tijekom spavanja.

jastuk za išijas

Izbjegavajte spavanje na trbuhu. Ovaj položaj se ne preporučuje jer on može opteretiti i vrat i leđa. Ako imate naviku spavati na trbuhu, koristite tanki ili nikakav jastuk ispod glave, a dobra je ideja tanki jastuk postaviti ispod bokova kako biste imali ravan položaj kralježnice.

Pored položaja, važno je i kakav jastuk koristite ako imate izazove sa išijasom. Jastuk koji ima debelo i tvrdo punjenje bolja je preferencija jer će dati podršku vratu i leđima. Također, Pulvinaris jastuci uz tvrdo punjenje i maksimalno prilagođavanje obliku glave, imaju mogućnost prilagodbe visine. Uz uklanjanje ili dodavanje ljuskica heljde možete stvoriti visinu jastuka koja vam najbolje odgovara i uz koju osjećate najbolje olakšanje.

Najbolje kod Pulvinaris jastuka od heljde jeste i činjenica da se lako održavaju, hipoalergeni su, a i imaju dokazana djelovanja kad su u pitanju nesanice i znojenje tijekom noći, hrkanje, pa čak i menstrualni bolovi i hemoroidi. Za sve detaljnije informacije klik na link ispod.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Više detalja