Trenutno pregledavate Jastuk za Leđa Savršen za Bolove Nakon Dugog Sjedenja

Jastuk za Leđa Savršen za Bolove Nakon Dugog Sjedenja

  • Vrijeme čitanja:11 min. čitanja

Jastuk za leđa savršeno je rješenje za bolove, posebno nakon dugog sjedenja. Bez obzira je li više preferirate manje ili veće jastuke, bitno je da je vaša kralježnica u ispravnom položaju. Trenutni užurbani način života najčešće iziskuje mnoštvo sjedenja, putovanja i sjedilački životni stil. Zbog toga se tijekom vožnje i rada za računalom nerijetko razvija bol u leđima, ali i vratu. Nije rijetkost da nakon radnog dana u kojem ste proveli većinu vremena sjedeći u uredu ili iza volana osjećate napetost i zatezanje mišića.

Nedostatak aktivnosti i neispravan jastuk za leđa koji ne daje dovoljnu potporu mogu samo produžiti trajanje boli. Kad želite da se budite odmorni, naspavani, ali i da vaša svakodnevica bude podnošljivija za vašu svakodnevicu dobro je investirati u dobar jastuk za leđa. Možete ga postaviti iza leđa u uredu, a savršen je i kao jastuk za leđa za automobil dok vozite. Osim što će imati blagi masirajući efekt, pomoći će vam da zadržite pravilan položaj tijekom svih aktivnosti. Od tipkanja na računalu do čekanja na semaforu, vaša bol u leđima može postupno nestajati, posebice ako uz dobar jastuk dodate i redovnu šetnju i tjelovježbu.

jastuk za leđa

Foto: Freepik

Kako biste znali gdje pronaći idealan jastuk i što jastuk za leđa čini savršenim za vas napravili smo i maleni vodič. Uz njega ćete obaviti pravilnu kupovinu i pronaći jastuk koji je praktičan, uistinu djeluje i traje dugo. U ovom procesu pronalaska idealnog jastuka trebate obratiti pozornost na mnoštvo detalja. Od oblika do materijala i punjenja, sve može napraviti razliku. Više otkrijte u nastavku.

Kako Izabrati Jastuk za Leđa?

Jedan od dijelova tijela u kojem se najprije javlja bol svakako je donji dio leđa ili lumbalna kralježnica. Dok sjedite možete imati tendeciju da se pogrbite, sjedite prekriženih nogu ili se ne naslonite do kraja. Sve to može stvoriti dodatan stres koji može ublažiti korištenje pravog jastuka.

1 – Razmislite o praktičnosti

Kada birate jastuk koji će dati potporu vašim leđima, važno je imati na umu praktičnost. S obzirom da ćete često jastuk za leđa prenositi, potrebno je da bude lako prenosiv. Uz to, bitno je da ga možete lako oprati, posebice navlaku kako bi jastuk što duže bio svjež. Uz sve navedeno, važan je i oblik i veličina. Ne želite da vam jastuk za leđa bude ni prevelik ni premalen, a bitno je i da se savršeno prilagođava obliku vašeg leđa. U tome vam najbolje mogu pomoći anatomski jastuci čija forma postaje savršena potpora tijekom sjedenja.

2 – Postavite si pitanje koja je svrha jastuka

Važno je u kojem okruženju koristite svoj jastuk. Tako će jastuk za leđa koji je namijenjen za ležanje na krevetu biti drugačiji formom i oblikom od onog kojeg biste koristili u uredu. U tom slučaju obratite pažnju na to da isprobate različite oblike za različita mjesta.

Manji jastuk za sjedenje možete postaviti na svoje vozačko sjedalo u automobilu.

jastuk za leđa

Foto: Freepik

Pored toga, veći jastuk za spavanje koji se savršeno prilagođava vašim leđima kao što je jastuk od heljde može biti idealna potpora kada pred spavanje čitate ili kad se odmarate popodne u spavaćoj sobi. Ovakav jastuk idealan je i ako često spavate na leđima ili na boku jer vam postavlja kralježnicu u pravilan položaj.

I finalno, ako koristite jastuk za leđa za stolicu u uredu, htjet ćete birati jastuk koji nije prevelik kako bi mogao stati. Druga opcija može biti da koristite jastuk za sjedenje u uredu koji će vas natjerati da se ispravite i pomoći da zadržite pravilan položaj tijekom cijele smjene.

3 – Punjenje jastuka može biti sjajna promjena

Osim što su bitni oblik i dimenzije jastuka, punjenje koje ima jastuk za leđa može napraviti presudnu promjenu. Određena punjenja omogućavaju savršenu prilagodbu vašim leđima kao što su anatomski jastuci ili jastuci s prirodnim punjenjem. Možete imati osjećaj kao da vaša leđa napokon imaju potporu koju su trebala svo vrijeme. Uz to, najbolje je što jastuk od heljde ili jastuk od pira zahvaljujući svojim ljuskicama ima i blago masirajuće svojstvo na određenim točkama. Ovo može biti izuzetno korisno za donji dio leđa nakon što osjetite pritisak i umor. Uz sve ove odlike dobivate iskustvo u kojem je jastuk savršeno prilagođen vama.

Jastuk za Leđa – Prednosti

Prije nego se odlučite odabrati svoj jastuk, važno je i znati koje su sve prednosti jastuka dizajniranog za leđa. Tada ćete biti sigurni da ste izabrali jastuk koji vam savršeno odgovara i moći ćete iskoristiti potencijal jastuka u potpunosti.

1 – Bolji san

Nerijetko dugotrajno sjedenje može izazvati određene bolove ili vas natjerati da zauzmete drugačiji položaj tijekom spavanje. Nerijetko spavanje na jednoj strani može dodatno produbiti bol. To vas može držati budnima noću i izazvati nesanicu kao i stalno prevrtanje. Upravo zato dobro je investirati jastuk koji je spefičnog oblika za adekvatnu potporu kralježnici. Stavljanjem kralježnice u pravilan položaj možete si osigurati bolji san i buditi se odmorni.

jastuk za leđa

Foto: Freepik

2 – Poboljšana koncentracija i produktivnost

Nažalost još nije stiglo vrijeme kada jedan jastuk za leđa može obavljati posao za vas, ali vam može pomoći u tome. Ako osjećate pritisak i napetost, u vama se može probuditi nedostatak motivacije i smanjena koncentracija. Teško je fokusirati se na posao kad osjećate konstantnu bol. Zato je dobro uvijek pružiti kvalitetnu podršku ne samo leđima, nego i vratu kako bi dugotrajno sjedenje bilo što podnošljivije.

3 – Bolja probava

Ako često imate izazov sa želudcem i želučanom kiselinom, jastuk vam također može pomoći u tome. Ako se vratite u pogrbljen položaj nakon obilnog ručka, to stvara pritisak na vaš želudac, razvija žgaravicu. S druge strane kad sjedite ispravno, sa izravnatom kralježnicom, nećete osjetiti pritisak i možete neometano završiti svoj radni dan.

4 – Bolje disanje i cirkulacija

Vaš način držanja i sjedenja ima značajnu ulogu na lakoću disanja i cirkulaciju. Svako dugotrajno nepravilno sjedenje i pogrbljenost kroz duži niz godina može učiniti disanje otežanim, a i stvoriti svoj negativni utjecaj na cirkulaciju. Kad želite to izbjeći, uvijek sebe upozorite na to da se ispravite tijekom sjedenja i stajanja. Kod sjedenja vam srećom u tome može pomoći sjedenje ili naslonjenost na jastuk, stolica uvučena do kraja i obje noge spuštene na pod, bez prekriživanja nogu.

jastuk za leđa i za sjedenje

Pulvinaris Donat jastuk za sjedenje

5 – Uspravno držanje

Pozitivna navika kao što je korištenje jastuka za leđa može ostaviti značajan efekt na razne sfere vašeg života. Tako ispravno sjedenje i spavanje na ugodnom jastuku odmah čine i uspravno držanje lakšim.

Kako bi kompenzirala za bol koju osjećaju, naša tijela se pogrbe i izvijaju na razne načine. Izbjegnite to uz reprogramiranje sebe da sjedite ispravno. Kad riješite sjedenje u pogrbljenom položaju, uspravno držanje kud god hodali dolazi kao dobra posljedica.

Gdje Kupiti Jastuk za Leđa u BiH?

Kako ste vidjeli, jastuk za leđa krije mnoštvo prednosti za vašu kralježnicu u užurbanom svijetu u kojem danas živimo. Ako se često vozite, sjedite i nemate pretjerano aktivan život, posljedice stalnog sjedenja mogu se odraziti u obliku pogrbljenosti, ali i stalnih bolova. Kad želite preduhriti stalne bolove, jastuk za leđa koristan je dodatak svakodnevici.

Jastuk za leđa može doći u raznim veličinama i oblicima, a ponekad je dovoljno da postavite anatomski jastuk za sjedenje. On će vam pomoći da tijekom rada/vožnje zadržite uspravan položaj, naslonite se do kraja, a i čak nakon 8 sati ne osjećate toliki napor i stres na ramenima i u donjem dijelu leđa.

Dodatno, jastuk za leđa može biti i vaš jastuk za spavanje. Pulvinaris jastuci za spavanje rađeni od pira i heljde jedinstveni su jastuci s prirodnim punjenjem koji se savršeno priagođavaju glavi i vratu i tijekom spavanja stavljaju vašu kralježnicu u pravilni položaj. Pulvinaris jastuk od hejde, jastuk od pira i jastuk za sjedenje istražite i dodatno ispod.

Pulvinaris Donat jastuk za spavanje

Pulvinaris Donat jastuk za sjedenje – Kupi ovdje

jastuk za spavanje na boku

Pulvinaris Jastuk od Pira – Naruči Ovdje 

jastuk od heljde za spavanje na boku

Pulvinaris Jastuk od Heljde – Naruči Ovdje