Trenutno pregledavate Jastuk za Spavanje – Gdje Kupiti u BiH i Kako Izabrati?

Jastuk za Spavanje – Gdje Kupiti u BiH i Kako Izabrati?

  • Vrijeme čitanja:11 min. čitanja

Jastuk za spavanje jedan je od esencijalnih dodataka spavaćoj sobi. Osim što čini uređenje kreveta ljepšim, odabir jastuka pomoći će vam da ostvarite dobar san, ugodno spavate i spriječite bol. Dugotrajno ležanje, posebno ako nemate dobru potporu vratu i leđima, može izazvati bol. S obzirom na to važno je uložiti pažnju na odabir pravog jastuka za sebe.

Bitno je imati na umu i visinu jastuka to jest količinu punjenja. Neki jastuci vam mogu biti preniski ili previsoki pa je potrebno pronaći optimum za sebe. To će ponajprije najviše ovisiti o načinu na koji spavate. Oni koji najčešće spavaju na boku birat će drugačiji jastuk od onih koji najčešće spavaju na leđima i slično.

Pored toga, jastuk za spavanje može pružiti različitu razinu udobnosti imajući na umu i njegovo punjenje. Pored vrste punjenja i količine ispunjenosti, jastuk za spavanje će pružiti različite razine udobnosti sukladno obliku. Tako će anatomski jastuci biti savršeno rješenje za jedne, a tanki jastuci standardnih dimenzija za druge.

jastuk za spavanje

Kako biste znali odabrati onaj jastuk za spavanje koji će najbolje odgovoriti vašim potrebama, kreirali smo ovaj vodič. Zajednički ćemo preći položaje spavanja koji su najpovoljniji. Uz to, otkrit ćemo kako vrsta punjenja može utjecati na kvalitetu vašeg sna. Saznat ćete i koji jastuk trudnicama može olakšati ne samo period trudnoće, nego i postpartum period. Dodatno, s vama ćemo proći i sve o jastucima za bebe i djecu.

Najbolje je to što ćete u ovom vodiču dobiti i detaljan uvid u izazove koje može uzrokovati način vašeg spavanja. Tako ćemo adresirati savjete uz koje ćete smanjiti hrkanje, ublažiti išijas ili poboljšati san i učiniti da nesanica nestane.

Jastuk za Spavanje na Boku

Ako je vaša odabrana pozicija za san na boku, tada ćete trebati odabrati i prikladan jastuk za spavanje. S obzirom da ovaj položaj podiže vaš vrat visoko, bitno je da glava ima čvrstu podlogu. Prateći ove savjete vaše će tijelo biti u pravilnom položaju tijekom spavanja.

jastuk za spavanje na boku

Pored toga, spavanje na boku može donijeti razne prednosti. Ako imate česte bolove u leđima, ovaj položaj može pomoći da olakšate tu bol. No, važno je napomenuti da ne spavate cijelu noć u jednom položaju. Ponekad možete birati jednu stranu, ponekad drugu, naglasak je na raznolikosti kako se ne biste probudili s bolovima.

Također je važno voditi računa o položaju brade tako da držite glavu podignutu na jastuku. Privlačenje brade prema prsima stvorit će bol u vratu.

Jastuk za Spavanje na Leđima

Za mnoge spavanje na leđima tijekom cijele noći može stvoriti izazov, čak i kad je ovaj položaj preporučen za vas. Puno puta će se preporučiti ovaj položaj spavanja jer krije dosta prednosti. Neke od njih su:

  1. održava kralježnicu poravnatom,
  2. smanjuje glavobolje,
  3. pomaže kod kroničnih oboljenja,
  4. ublažava infekcije sinusa,
  5. pomaže u izbjegavanju nastanka bora i nadraženog lica.

Postoje brojni trikovi kako sebe istrenirati da spavate na leđima i tako ostanete tijekom cijele noći. Prvenstveno je važno da imate dobar madrac i jastuk za spavanje. Zatim, dobar trik može biti da se jastucima okružite sa svih strana kako biste ostali u položaju. Zatim, postavljanje jastuka ispod koljena i ispod noga može pomoći ako želite spavati na leđima jer će vas zadržati u prirodnom položaju blago izdignutih noga u koljenu. Valjak jastuk je idealan za postavljanje ispod koljena ili čak ispod donjih leđa kako biste spavati na leđima.

Jastuk za Spavanje na Stomaku

Postoje brojne dileme je li spavanje na stomaku dobro ili ne. Iako ovaj položaj spavanja može pomoći kod smanjenja hrkanja ili drugih poremećaja disanja, ovaj način spavanja teško djeluje na vaša leđa.

jastuk za spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku može stvoriti jak stres na vašu kralježnicu jer se u ovom položaju nalazi u neprirodnoj poziciji. Ta neugodnost vas može probuditi navečer ili utjecati da se bol pojavi na drugim mjestima u tijelu. Čak se možete probuditi osjećajući obamrlost u nekim dijelovima tijela. S druge strane, ovaj položaj djeluje loše i na vaš vrat. Kad spavate na stomaku vaš vrat dolazi u sasvim neprirodan položaj jer trebate glavu okrenuti na stranu. Ako često spavate na stomaku, brzo ćete moći primijetiti kako će to utjecati na vrat. Samim time, dobra je ideja istrenirati sebe da spavate na leđima ili na boku.

Jastuk za Spavanje za Trudnice

S obzirom da period trudnoće sa sobom nosi razne simptome kao što su umor, neugodnost, oticanje noga, mnoge žene mogu se nositi sa teškoćom spavanja. Zato je dobar trik za jastuk za spavanje iskoristiti jastuk namijenjen za trudnice. On je specifičnog oblika, savršeno prilagođen za postizanje optimalno najugodnijeg položaja. Ovaj jastuk dolazi u obliku slova U i daje potporu leđima, omogućava da trudnica podigne nogu na jastuk, a zatim i pruži oslonac za svoj stomak.

Najbolje je što ovakav jastuk za spavanje kasnije možete iskoristiti u postpartum periodu kako biste postigli udobnost tijekom odmaranja. Dodatno, može pružiti i dodatnu podršku tijekom dojenja.

Pulvinaris Mommy jastuk za spavanje

Pulvinaris Mommy jastuk za spavanje – Naruči ovdje

Jastuk za Djecu

Ako se pitate u kojoj dobi predstaviti jastuk svojoj djeci, to je najbolje učiniti kada navrše dvije godine. Tada će već početi spavati u svom odvojenom krevetu i bit će im potrebna potpora leđima i vratu, kao i udoban madrac. Imajte na umu da u ovom prijelazu pratite spavanje i ponašanje djeteta kako biste znali je djetetu visina i ispuna ometaju san. Ovo je posebno važno ako dijete ima alergijske reakcije i sl. Ovdje je i vodič za dimenzije kojim se možete voditi tijekom svoje kupnje.

Vrste Punjenja za Jastuk

Kako smo spominjali iznad, dosta stavki može utjecati na kvalitetu vašeg sna, prvenstveno pozicija spavanja. Uz to, utječu i dimenzije jastuka, popunjenost jastuka to jest njegova visina, ali i vrsta ispune.

Ovdje ćemo govoriti o posljednjoj stavci koja može značajno utjecati na razinu odmora koju dobijete tijekom sna navečer. Vaš jastuk za spavanje može imati različite ispune, od memorijske pjene, pamuka i perja, pa sve do prirodnog punjenja kao što je jastuk od heljde ili jastuk od pira. Svaka od ovih ispuna donosi svoje prednosti i mane, a prirodna punjenja mogu vam pomoći da istinski odmorite baš svake večeri.

jastuk

Jastuci ispunjeni perjem većinom su iznimno lagani, udobni i imaju reputaciju kao jastuci koji dugo traju. No, nedostatak je činjenica da se teže održavaju i često se trebaju iznova napuniti.

Jastuci rađeni od poliesterskog punjenja zapravo su ispunjeni sintetičkim vlaknima koji simuliraju kvalitetu jastuka s drugim punjenjem. Lagani su, lako se čiste, pristupačnni su. No, tijekom vremena gube svoj oblik i zbog svog sadržaja kroz koji zrak ne može cirkulirati ovih jastuci imaju tendenciju zadržavanja topline.

Ako je vaš jastuk punjen organskim pamukom, tada znate da imate ekološki prihvatljiv, prozračan i hipoalergeni jastuk. Ovaj jastuk ima dosta prednosti, a najveća mana je to što je zapaljiv i ne zadržava svoj oblik jer se čestice pamuka nakon nekog vremena pretvaraju u grudice.

jastuk za spavanje

Memorijska pjena je također jedna vrsta ispune za jastuke. Čvrsta je i savršeno se prilagođava obliku glave, a nakon ustajanja vraća se u svoj prvobitni oblik. Jedina mana ovog jastuka jeste što tijekom ljeta iznimno zadržava toplinu.

Jastuci punjeni pirovim ili heljdinim sjemenkama pružaju lagano šuškanje, ali i savršenu potporu glavi i vratu. Ljuskice će se savršeno prilagoditi obliku tijela i ovaj jastuk za spavanje učiniti savršenim za vašu spavaću sobu. Osim toga, lagano se održava, hipoalergen je i dolazi u različitim dimenzijama. S obzirom da je punjenje rađeno od ljuskica sami možete prilagoditi visinu tj. razinu ispunjenja jastuka za maksimalnu udobnost. Najbolja stvar kod ovog jastuka jeste činjenica da je izuzetno prozračan što ga čini idealnim za sva godišnja doba.

Jastuk od Heljde i Pira – Gdje Kupiti  BiH?

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje

jastuk s pirovim ljuskicama

Pulvinaris jastuk od pira – Kupi ovdje