Trenutno pregledavate Jastuk za Bebe – Kada Početi Koristiti i Koji Jastuk Birati?

Jastuk za Bebe – Kada Početi Koristiti i Koji Jastuk Birati?

 • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Dolazak bebe u svakodnevicu roditelja postavlja mnogo pitanja, između ostalog i koji jastuk za bebe birati. Želite svom djetetu pružiti samo najbolje od najboljeg i biti uvjereni da birate ono što je za njih najzdravija opcija. Bilo da je u pitanju poslijepodnevna drijemka ili noćni dječji san, uz par stvari možete osigurati bebi maksimalnu udobnost i ispravan položaj.

jastuk za bebe

Ako niste sigurni koje materijale i oblike jastuka birati, kao i koliko je sigurno koristiti jastuk za bebe, na jednom mjestu smo pobrojali sve što trebate znati. Uz pravilnu potporu i odabir ispravnog jastuka možete osigurati miran san i dobar razvoj svojoj bebici.

Zašto je Jastuk za Bebe Važan?

Postoje određene stavke koje jastuk osigurava za vašu bebu tijekom spavanja i ležanja.

1 – Pravilan položaj uz jastuk za bebe

Uz formu jastuka prilagođenu formi glave vašeg djeteta, omogućavate maksimalnu podršku i dobar položaj glave i vrata. Potrebno je imati na umu potrebe djeteta u razvoju i upravo zato je važno da ima potporu vratu i jastuk koji će zahvaljujući višem položaju olakšati disanje tijekom spavanja.

2 – Mekoća i udobnost

Kako smo spominjali, jastuk treba biti odgovarajuće visine, debljine i dimenzija. Uz pravilnu potporu, važan je i materijal od kojeg je rađen jastuk, kao i samo punjenje. Uz dobar san i kvalitetan odmor možete dosta doprinijeti razvoju vaše bebe.

3 – Sigurnost

Birati jastuk za bebe može biti izazovan zadatak, ali ne i nemoguć ako se držite sljedećih smjernica:

 • izaberite jastuke koji nemaju dugmad ili bilo kakve dodatke,
 • jastuk dimenzijama treba biti manji, nikako prevelik, kako biste izbjegli gušenje,
 • pripazite da su materijali od kojih su rađeni jastuci hipoalergeni, prozračni i lagani za održavanje,
 • jastuk s perivom antialergijskom navlakom je velika preporuka kako bi se jastuk lakše održavao i kako bi se spriječile reakcije.

jastuk za bebe

Koje Materijale za Jastuk Birati?

Kako smo i spomenuli iznad, jako je važno da je materijal jastuka za bebe prirodan i hipoalergen. S obzirom na to, pri odabiru jastuka odlučite se za jedan od ovih materijala:

 • Pamuk: jedan od najprirodnijih materijala, koji je hipoalergen, prozračan, i pogodan čak i za vruće ljetne mjesece;
 • Pjenasti materijali: na najbolji način pružaju potporu tijelu, posebice memorijske pjene i sl.
 • Vlakno: jastuk punjen vlaknastim materijalima se odlično prilagođava, lako održava i pere, a krije i mnoge benefite.

jastuk za bebe

Kad Početi Koristiti Jastuk za Bebe?

Preporučuje se da se o korištenju jastuka najprije posavjetujete s pedijatrom. Vrijeme kada se uvodi jastuk za vaše dijete najčešće je nakon dvije navršene godine. U tom periodu djeca već prelaze u svoj krevet, a ne spavaju više u krevetiću. U ovom periodu je također važno pratiti razvoj i potrebe vašeg djeteta kako biste izabrali pogodan trenutak za prelazak djeteta sa spavanja na ravnoj podlozi ka spavanju uz jastuk.

Jastuk za djecu od 2 godine i više

Ne biste trebali koristiti jastuk za svoju bebu dok ne navrši dvije godine. Kada vaše dijete bude dovoljno odraslo, možete dodati jastuk za bebe za glavu. Odaberite jastuke koji su mali i čvrsti kako bi vašem djetetu pružili potporu i udobnost. 

dječak spava na jastuku

Jastuk za bebe za spavanje u raznim pozicijama

Osluškujući način na koji vaše dijete spava, lakše ćete pronaći jastuk za različite položaje spavanja. Svaka od pozicija zahtjeva različite karakteristike jastuka, a u nastavku otkrivamo koje su razlike:

 • jastuk za bebe za spavanje na leđima: birajte tanak jastuk kako bi dijete imali pravilno položenu razinu glave i kako se ne bi naginjalo naprijed tijekom spavanja;
 • jastuk za bebe za spavanje na boku: birajte čvrst jastuk kako bi dijete imalo dovoljnu potporu u predjelu od ušiju do kraja ramena;
 • jastuk za bebe za spavanje na trbuhu: tanak jastuk ili nikakav jastuk je dobra opcija za bebe koje biraju bočno spavanje.

Kako Održavati Jastuk za Bebe?

Prije samog odabira jastuka koji će koristiti vaše dijete, bitno je da provjerite da jastuk ima perive navlake. Također, želite da je jastuk hipoalergen, prirodan, a i lagan za održavanje. Higijena jastuka izuzetno je važna za održavanje zdravlja vašeg djeteta i sprječavanje alergijskih reakcija. S obzirom na to, prije kupnje jastuka provjerite koliko često ga je potrebno provjetravati i ako je potrebno da znate neke dodatne pojedinosti. 

djevojčica spava na jastuku

Jastuk za Trudnice i Jastuk za Dojenje

Jastuk za bebe za izlazak iz bolnice jedan je od praktičnih dodataka za prvo nošenje bebe. Kako biste bebu lako podigli, oprezno nosili i doveli doma, ovaj jastuk za nošenje pruža podršku glavici i cijelom tijelu. Također, štiti ih i savršeno ušuška sa svih strana.

beba

Uz ovaj jastuk, jedan od jastuka koji olakšava dane u postpartumu svakako je jastuk za trudnice. On može doći u raznim oblicima što osigurava udobno spavanje za mamu, ali i ugodnije položaje za sjedenje tijekom dojenja. Praktičnost ovog jastuka ogleda se i u pozicijama spavanja koje omogućavaju mami da postigne onaj položaj koji joj u tom trenutku najviše odgovara. Najbolje je i to što i nakon postpartuma brojne dame biraju zadržati jastuk radi njegove nevjerojatne udobnosti.

Pulvinaris Jastuk za Bebe – Zašto Birati?

Jastuk za bebe preporučuje se u dobi iznad 2 godine, što Pulvinaris jastuk za bebe od heljde i pira čini idealnim kandidatom za vaše dijete. Osim što je prirodan, hipoalergen, krije mnoštvo prednosti koje ćete htjeti uzeti u obzir.

 • Dimenzije dječjeg jastuka– uz klasičnu dimenziju, imamo opciju L i XL veličine, ali i dječje veličine koja ima i pripadajuće jastučnice u našem webshop-u.
 • Temperaturna regulacija – jastuk od heljde potpuno je prozračan, samim time ne akumulira vlagu i nije podložan plijesni što ga čini savršenim odabirom za sva godišnja doba, ali i odličnim odabirom ako je vaše dijete sklono znojenju tijekom sna.
 • Ekološki prihvatljivi materijali – Pulvinaris jastuci i svi proizvodi su 100% ekološki razgradivi i ne štete očuvanju planeta Zemlje.
 • Podesiva visina – zrnasta struktura ljuskica, u dodiru s bioaktivnim točkama na tijelu, poboljšava cirkulaciju krvi i pruža mikromasažu, a pored toga, punjenje od heljde omogućava savršenu prilagodbu visine jastuka i prilagodbu obliku glave djeteta. Samim time, jastuk može rasti zajedno s djetetom i njegovim potrebama.
 • Hipoalergena svojstva – Pulvinaris jastuk za bebe ne sadrži nikakve štetne tvari i savršen je u borbi protiv prašine i grinja.
 • Terapeutska svojstva – blago šuškanje heljde u jastuku zajedno s mirisom heljde djeluje umirujuće, ali i unosi zabavu u spavanje za djecu.
Pulvinaris jastuk od heljde

Klik ovdje za narudžbu