Trenutno pregledavate Vodič za Kupovinu Jastuka – Kako Odabrati Onaj Pravi?

Vodič za Kupovinu Jastuka – Kako Odabrati Onaj Pravi?

  • Vrijeme čitanja:7 min. čitanja

Svima nam jako dobro treba vodič za kupovinu jastuka. Vrlo dobro znamo da je san iznimno važan za raspoloženje i zdravlje, a kvalitetan jastuk utiče na kvalitetu sna. O jastuku i njegovoj kvaliteti moramo brinuti kako bi zadovoljili naše potrebe dok spavamo. Odabrati pravi jastuk mnogima stvara probleme a mi ćemo vam dati par savjeta za kupnju idealnog jastuka.

Vodič za Kupovinu Jastuka – Sve Što Trebate Znati

Položaji spavanja

Spavanje na leđima

Srednje tanak jastuk je sve što trebate ako spavate na leđima. On daje kvalitetnu potporu cijelom tijelu i sprječava da se glava previše uzdiže dok spavate. Samim tim je smanjena mogućnost buđenja sa migrenom i bolovima u vratnoj kralježnici. Kod odabira jastuka nekog drugog punila (memorijska pjena, perje, spužva) savjetujemo da on bude mekan i plosnat (ne prenizak). Cilj je da jastuk podupire glavu i vratnu kralježnicu. Idealan odabir za ovaj tip spavanja bio bi klasični jastuk punjen ljuskicama heljde koji pruža izvrsnu potporu i potpuno se prilagođava obliku tijela što može biti izuzetno korisno ako vam treba vodič za kupovinu jastuka.

Spavanje na trbuhu

Za spavanje na trbuhu savjetujemo korištenje srednje tvrdih i niskih, gotovo ravnih jastuka koji će vašu kralježnicu podupirati u njenom prirodnom položaju. Savjetujemo kupnju jastuka punjenog ljuskicama heljde ili pira u klasičnoj dimenziji. Kako biste izbjegli bol u donjem dijelu leđa, dodatni jastuk možete podmetnuti pod trbuh.

vodič za kupovinu jastuka

Spavanje na boku

Ako više preferirate spavanje na boku najbolji izbor su deblji, tvrđi i čvršći jastuci koji osiguravaju bolju potporu glavi, vratu i ramenima. Ispunjavanjem prostora između ramena i uha oni utječu na pravilno položen vrat.

Kod spavanja na boku važno je da vam glava ne visi, pa savjetujemo da odaberete čvršči jastuk punjen ljuskicama pira u L ili XL dimenziji.
Kakve god vaš navike spavanja bile, u Pulvinarisu možete pronaći jastuke koji će vam omogućiti kvalitetan san, pravilan položaj tijela tijekom spavanja i pridržavati vašu kralježnicu, vrat i glavu.

Tip jastuka

Oblik jastuka također treba uzeti u obzir prilikom odabira idealnog jastuka, što je razlog zašto je uvršteno kao posebna kategorija u ovaj vodič za kupovinu jastuka.

Klasični jastuci primjereni su za sve položaje spavanja. Odličan su izbor za sve osobe koje imaju potrebu presavijanja ili gužvanja jastuka preko noći te za one koji često mijenjaju položaj spavanja.

vodič za kupovinu jastuka

S druge strane, veći jastuci kao što su Pulvinaris L i XL najprikladniji su za one koji spadaju na leđima ili na boku. Zbog dizajna pružaju potporu vratu, pa samim time i cijela kralježnica formira pravilnu liniju i ispravlja se fiziološki položaj. Idealni su za osobe koje vole čvršće i više jastuke te za one koji pate od alergija i astme.

Izbor prema vrsti punjenja

Najvažniji dio jastuka je svakako punjenje jer vam ono pruža prikladnu potporu. Kao i sve prethodne točke, birajte ga po vašim potrebama i željama. Za osobe koje pate od alergija je izuzetno važno da punjenje bude otporno na grinje.

Prirodno punjenje

Prednosti prirodnog punjenja su prozračnost i udobnostdobra potpora glavi i vratusprječavanje znojenja i antialergenost. S druge strane prednosti umjetnog punjenja su udobni, topli i lagani materijaliantialergenostjednostavnost održavanja veća čvrstoća.

Punjenje od heljde

Jastuci ljuskica heljde su srednje mekidobro reguliraju temperaturu, pružaju dovoljnu podršku potrebnu za kvalitetan san te traju duže od ostalih vrsta ekoloških jastuka. Punjenje daje jastuku mogućnost raspodjele što spavanje čini udobnim bez obzira na vaš omiljen položaj.

jastuk od heljde

Klik ovdje za narudžbu jastuka od heljde

Punjenje od pira

Jastuke od pira karakterizira mekoća, izražajnija tekstura i toplinska izolacijavoluminoznost i lakoća. Bolje provode vlagu od ljuskica heljde i lako se održavaju – potrebno ih je zračiti i sunčati, na njih se ne nakuplja prašina i grinje, a više o samom održavanju pročitajte ovdje.

Punjenja od umjetnih materijala kao što su pjena, spužva, silikon, poliester i slični materijali

Ovakvi jastuci su često izbor zbog svoje jednostavnosti, praktičnosti i udobnosti, no ipak zaboravljamo ono najvažnije: naša koža, lice i dišni putevi su u  izravnom kontaktu sa jastukom dok spavamo u prosjeku 2920 godišnje! Važno je biti u dodiru sa i prirodnim materijalima koji znatno mogu poboljšati samu kvalitetu sna i pružiti iznimno iskustvo spavanja.

Vodič za Kupovinu Jastuka – Zaključak

Kvalitetan jastuk bi trebao biti udoban i fleksibilandržati vašu kralježnicu u prirodnom položaju, te odgovarati položaju u kojem spavate.

Ne smijemo zaboraviti da je san vrijeme u kojem se naše tijelo oporavlja, priprema za sljedeći dan i sakuplja energiju. Kvalitetna potpora tijela je od iznimne važnosti! Ljuskice heljde i pira zahvaljujući svojoj teksturi znatno doprinose prokrvljenosti krvnih žila u području vrata pa samim tim prestaju dosadne glavobolje, jutarnji bolovi u vratu koji dovode do nezadovoljstva i niže kvalitete života.