Trenutno pregledavate Bol u Leđima – Kako Odabir Jastuka Može Pomoći?

Bol u Leđima – Kako Odabir Jastuka Može Pomoći?

  • Vrijeme čitanja:13 min. čitanja

Bol u leđima može biti povremena ili stalna. Njeni uzroci mogu biti svakojaki, a bol različitog intenziteta i trajanja. Kakav god da je opis vaše boli u leđima, ne biste trebali ignorirati ni najsuptilnije simptome. Gotovo smo se svi barem jednom u životu našli u situaciji kada se trebamo nositi sa bolovima u leđima. Nekad je uzrok predugo sjedenje, drugim prilikama jesu intenzivne fizičke aktivnosti, a nekad može postojati i dugotrajna bol u leđima koja se liječi čitav život.

Iako se križobolja i bol u vratu mogu često riješiti sami od sebe raznim metodama, potrebno je reagirati ako bol postane intenzivna ili traje duže od 72 sata. Ako osjećate blagi pritisak ili bol u određenoj poziciji postoje brojne tehnike kako ublažiti bol. Od istezanja do uzimanja tableta protiv bolova, velik je spektar unutar kojeg možete izabrati svoj lijek.

Pulvinaris savjeti za bol u leđima

Naravno, treba imati na umu i činjenicu da se mogućnost za nastajanje ove boli povećava s godinama. Potrebno je napomenuti i bol koja se javlja usred trudnoće, ali i nakon operacija. Kako biste bili sigurni da ste izabrali pravu metodu za liječenje boli, u nastavku donosimo vodič kroz uzroke bolnih leđa, kako se trudnice mogu nositi sa ovom boli, kao i koji je prirodni lijek za bol u leđima.

Bol u Leđima – Zašto se Pojavljuje?

Ova bol se može pojaviti i nakon nekog vremena postati akutna ako se ne rješava na vrijeme pravom metodom. Neke od modernih najpoznatijih uzroka donosimo u nastavku.

1 – Uvjeti na poslu

Bez obzira s kojim se poslom bavite, on može posredno ili neposredno utjecati na stanje vaših leđa. Ako predugo sjedite, tada je vaš izazov sjedilački način života kojem nedostaje više fizičke aktivnosti, istezanja i generalno kretanja. Također, osobe koje dugo sjede na svom poslu mogu dobiti bol u leđima zbog stresa, ali i neugodnih položaja sa sjedenje. Ako želite popraviti kvalitetu vaše stolice za sjedenje, možete investirati u jastuk za sjedenje koji će poslužiti kao idealna dodatna potpora. Uz stres, ali i dobru podršku za sjedenje, važan je i ispravan položaj tijekom sjedenja. Ruke uvijek trebaju biti naslonjene ili na rukohvate ili na stol, uz ergonomski miš, ekran u ravnini vaših očiju, a leđa uvijek naslonjena i ispravna.

bol u leđima zbog stresa

Postoji i suprotna situacija za sve one koji se bave fizičkim poslovima. Ako vaš posao uključuje mnoštvo fizičkog napora, podizanja i spuštanja tereta ili repetitivne fizičke radnje, to se može značajno odraziti na vaša leđa. Svi ti neugodni položaji stvaraju teret i potrebno je da se na kraju dana možete kvalitetno odmoriti, istegnuti i dobiti potporu koja je potrebna da se tijelo odmori. U tome vam također može pomoći jastuk za spavanje, ali i warm pad jastuk koji ublažava upale mišića.

2 – Vaše držanje

Način na koji hodate i pravilno držanje također mogu dugoročno utjecati na zdravlje vaših leđa. Vaša ramena trebaju biti postavljena prema natrag, glava naprijed i pri hodanju i stajanju težina treba biti raspoređena na obje noge. Na ovaj način leđa mogu najbolje podnijeti teret vašeg tijela bez pritiska na bilo koji mišić ili kralježak. Isto vrijedi i za sjedenje, noge trebaju biti položene ravno na tlo, glava uspravna, leđa naslonjena.

3 – Fizička aktivnost i bol u leđima

Bez obzira koji hobi ili sport preferirate, od velike je važnosti kojim intenzitetom vježbate. Važno je postepeno pojačavati intenzitet vježbanja imajući na umu da smo konzistentni u vježbanju. Odlasci u teretanu nekoliko puta tjedno uz lagano pojačavanje intenziteta treninga su preporučljivi. No, s druge strane, neaktivnost, a zatim direktni prelazak na jake setove vježbi može dovesti do opterećenja mišića i bolova u leđima. Vjerujte svom tijelu i njegovim znakovima i u svojim fizičkim aktivnostima se uvijek držite plana i programa. Također, ne preskačite istezanje prije i poslije vježbanja, ono može spriječiti ozljede, ali i prejake upale.

Istezanje nakon tjelovježbe

4 – Artritis

Ovaj uzrok boli u leđima manifestira se kroz oštećenja i propadanje hrskavice zglobova u donjem dijelu leđa. Može se pojaviti na raznim dijelovima tijela, a pogoršava se s godinama. Jedan od najvećih uzroka jesu izazovi sa imunološkim sustavom koje čini da tijelo napada vlastito tkivo. Artritis ne može izliječiti, no postoje metode kako ublažiti bol i očuvati funkciju zglobova.

5 – Osteoporoza

Ovo stanje se može opisati kao gubitak gustoće kostiju i stanjivanje kostiju. Ono može dovesti do malih prijeloma vaših kralježaka, a oni mogu izazvati ozbiljnu bol. Osteoporoza se također ne može izliječiti, no uz razne metode se može umanjiti bol i smanjiti rizik od prijeloma.

6 – Bol u leđima u ranoj trudnoći i nakon poroda

Na samom početku trudnoće i u drugom tromjesečju mnoge dame su istaknule kako osjećaju bol u leđima. Uzroci za to su svakojaki, no na bol prvenstveno utječe rastuća maternica. Ona može opteretiti vaša leđa i promijeniti držanje. Kako biste dobili olakšanje tijekom sjedenja i ležanja preporučuje se posebno dizajnirani jastuk za trudnice. Pulvinaris jastuci od heljde za trudnice savršeno se prilagođavaju obliku tijela, a zahvaljujući prirodnom punjenju od ljuskica heljde, jastuk je hipoalergen. Omogućit će vam da zauzmete onu poziciju tijela koja vam najviše odgovara i dobijete taj duboki san koji neće stvarati nelagodu u leđima, ali ni u vratu.

bol u leđima nakon poroda

Jedna od čestih pojava je i bol u leđima u postpartum periodu. Mnoge žene su istaknule kako nakon poroda osjećaju bol u leđima koja otežava promjene položaja tijekom spavanja, spavanje, sjedenje, ali i hodanje. Nakon poroda držanje trudnice i samo dojenje mogu značajno utjecati i prouzrokovati bol u leđima. Kako biste u postpartum periodu što lakše umanjili bol u leđima također preporučujemo jastuk za trudnice koji će svojim oblikom pružiti tijelu potporu i ublažiti pritisak. Najbolje je to što isti jastuk koji ste koristili tijekom trudnoće, možete kasnije koristiti u postpartum periodu i tijekom dojenja.

Kako Spriječiti Bol u Leđima?

Ne postoji jedno rješenje kojim možete spriječiti razvijanje boli u leđima. No, postoji način života koji možete voditi koji će vam omogućiti da se upale i bol pojavljuju što rjeđe i traju što kraće. Unutar zdravog načina života, važne su sljedeće stvari:

  1. Zdrava težina – Kad razgovaramo o ovoj temi, zdrava težina se može odrediti subjektivno za svaku osobu. Najbolji način da odredite zdravu težinu za sebe je kroz indeks tjelesne mase (BMI). Ako je vaš BMI 18,5 do 24,9, on spada u raspon zdrave težine. Ako je vaš BMI 25,0 do 29,9, spada u raspon prekomjerne težine. Ako je vaš BMI 30,0 ili viši, spada u raspon pretilosti.
  2. Kretanje – Uključivanje fizičkih aktivnosti u vašu svakodnevicu može biti pravi recept za smanjenje boli u leđima. Osim što će vam tjelesne aktivnosti pomoći da održavate zdravu težinu, pokretnost ima mnoštvo zdravstvenih fizičkih i psihičkih prednosti.
  3. Ispravno sjedenje, ležanje, spavanje – Bez obzira o kojoj je od ovih stvari riječi, važno je da uvijek zadržavate pravilan položaj. Uspravno hodajte i sjedite naslonjenih leđa, a tijekom spavanja se pobrinite da imate kvalitetan madrac i jastuk za spavanje.

Prirodni Lijek za Bol u Leđima – Kako Jastuk Može Pomoći?

Bez obzira je li govorimo o jastuku za sjedenje, jastuku koji služi kao dodatna potpora iza leđa ili jastuku za spavanje, oni mogu uvelike utjecati na bol u vašim leđima.

S obzirom na to u Pulvinaris timu smo kreirali nekoliko jastuka koji vam mogu pomagati u pravilnoj potpori i zadržavanju pravilnog položaju tijekom cijelog dana. Ako vozite ili dugo sjedite u uredu, tu je Donat ili Square jastuk za sjedenje.

Pulvinaris Donat jastuk za sjedenje

Pulvinaris Donat jastuk za sjedenje – Naruči ovdje

Pulvinaris square jastuk za bol u leđima

Pulvinaris Square jastuk za sjedenje – Naruči ovdje 

S druge strane, ako upravo prolazite kroz trudnoću ili ste u postpartum periodu, jastuk koji vas može obgrliti oko cijelog tijela sklonit će pritisak i olakšati odmor. Takav je naš Mommy jastuk za trudnice. A ako tražite dodatnu potporu tijekom vježbanja dok ste trudni, tada ćete htjeti kod sebe imati i Mama Pulvi Bolster jastuk.

Pulvinaris Mommy jastuk za spavanje

Pulvinaris Mommy jastuk za spavanje – Naruči ovdje

Mama Pulvi bolster jastuk

Mama Pulvi bolster jastuk – Naruči ovdje

Organski jastuci punjeni heljdom i pirom savršeni su i za dobar san. Jastuk za spavanje punjen prirodnim ljuskama daje savršenu potporu vratu, leđa postavlja u pravilan položaj. Ujedno je hipoalergen, 100% razgradiv i prilagođava se savršeno obliku vašeg tijela. Možete birati između jastuka od heljde, jastuka od pira ili jastuka od kombinacije pira i heljde. 

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje

jastuk s pirovim ljuskicama

Pulvinaris jastuk sa pirovim ljuskicama – Naruči ovdje