Trenutno pregledavate Hrkanje – Uzrok, Savjeti i Lijek

Hrkanje – Uzrok, Savjeti i Lijek

 • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Hrkanje tijekom noći najčešće se pojavljuje kod muškaraca, no nije rijetkost ni hrkanje kod žena. Iako zvučno može stvoriti nedostatak spavanja kod drugih, hrkanje je većinom bezopasno. No, treba imati na umu da hrkanje može biti znak i nečeg ozbiljnijeg. Ponekad upravo radi hrkanja može doći do poremećaja spavanja. Upravo u tom slučaju trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Kako biste znali zašto se hrkanje pojavljuje, što ga uzrokuje, ali i kako ga liječiti, na jednom mjestu smo pobrojali sve ove detalje.

Hrkanje – Uzrok

Hrkanje se pojavljuje kada se tkiva u dušnim putevima opuste i suže dišne puteve. S obzirom na to da je vaš dišni put sužen, pojavljuje se vibrirajući zvuk kad dišete. Koliko je sužen dišni put utjecat će i na samu glasnoću hrkanja. Za vaše hrkanje nekad može biti odgovorna i anatomija vaših usta. Često osobe s povećanim tkivom i krajnicima imaju za rezultat blago hrkanje tijekom spavanja. Pored toga, na hrkanje može utjecati i vaša težina. Zbog nakupljanja prekomjerne masnoće na vratu vaši dišni putevi se mogu sužiti kad ležite i prouzrokovati hrkanje.

Hrkanje je i jedan od najvećih simptoma apneje. Apneja se dogodi kada se vaše disanje značajno uspori ili kad prestanete disati više od 10 sekundi tijekom spavanja. Kad vam se protok zraka smanji na manje od 90% normalnog, tada možemo govoriti o apneji koja usto zahtjeva i hitno liječenje.

Hrkanje kod djece može biti uzrokovano opstruktivnom apnejom čiji su temeljni uzrok najčešće povećani krajnici. Uz nedostatak sna, vaše dijete može postati razdražljivo, imati manje pažnje, biti pospano… Ako vaše dijete ima izazove s hrkanjem, trebali biste posjetiti doktora.

Hrkanje – Dijagnosticiranje

Pitate se kako vaš liječnik može ustanoviti stadij ozbiljnosti kad je riječ o hrkanju? Uz fizički pregled liječnik može vidjeti je li ono uzrokovano zbog nekih nepravilnosti u ustima. Ako imate blago hrkanje, ovakav pregled će biti dovoljan za dijagnozu i pronalazak pravog liječenja.

No, ako nije riječ samo o blagom hrkanju, postoje i drugi dijagnostički testovi kao što su CT skeniranje i MRI. Uz to, moguće da ćete trebati ući u dublju analizu vaših obrazaca spavanja, provesti noć u bolnici radi promatranja načina na koji spavate. Ponekad, jedino na ovakav način doktori mogu ustanoviti i dijagnosticirati uzrok vašeg hrkanja.

Tijekom spavanja u bolnici, pratit će:

 • vaš broj otkucaja srca,
 • vašu brzinu disanja,
 • razine kisika u vašoj krvi,
 • vaše pokrete nogu.

Hrkanje – Lijek

Kako biste našli najbolji lijek za svoje hrkanje, važno je pronaći uzrok. Nakon što otkrijete je li uzrok vašeg hrkanja nešto manjeg ili većeg intenziteta, prikladno tome moći ćete ustanoviti i pravilni lijek.

Neki od profesionalnih tretmana za hrkanje uključuju sljedeće:

 • zubni štitnici za postavljanje jezika i mekog nepca i održavanje dišnih putova otvorenima,
 • palatalni implantati, kod kojih se pletene poliesterske niti ubrizgavaju u vaše nepce kako bi ga učvrstile i smanjile hrkanje,
 • kirurški zahvat za stezanje i rezanje viška tkiva u vašim dišnim putovima, kao što je septoplastika za ozbiljnu devijaciju septuma,
 • laserska operacija skraćivanja mekog nepca i uklanjanja uvule,
 • maske ili CPAP strojeve za usmjeravanje zraka pod tlakom u vaše dišne putove kako biste uklonili apneju za vrijeme spavanja i hrkanje.
 • Korektivni kirurški zahvati često su trajna rješenja. Maske i nastavci za usta moraju se koristiti kontinuirano. Vaš liječnik će vam vjerojatno preporučiti redovite kontrolne preglede kako bi provjerio vaš napredak.

muškarac i žena koju ometa hrkanje

Hrkanje – Posljedice

Ako se pitate može li hrkanje voditi ka nečem izazovnijem, postoji par stvari koje mogu postati posljedica učestalog hrkanja. Neke od tih stvari uključuju:

 • pospanost tijekom dana,
 • poteškoće s koncentracijom,
 • hipertenziju, odnosno visoki krvni tlak,
 • srčanu bolest,
 • moždani udar,
 • ometanje sna za vaše ukućane.

muškarac na mobitelu

Hrkanje – Kako Spriječiti?

Ako imate poteškoća sa hrkanjem, dobra odluka je posavjetovati se sa vašim liječnikom. On ili ona će imati određene savjete koji će vam pomoći. Neki od tih savjeta mogu uključivati promjenu vašeg načina života ili pomoć lijekova. Drugi će podrazumijevati način na koji spavate. Ako se pitate kako spriječiti hrkanje, neke od sljedećih stvari mogu pomoći.

1 – Pokušajte sa lijekovima

Postoje i određeni lijekovi na recept koje vaš doktor može preporučiti za borbu protiv hrkanja. S obzirom da hrkanje postane intenzivnije tijekom prehlade ili ako imate određene alergije, lijekovi mogu ublažiti simptome.

2 – Smanjite unos alkohola

Ako pijete alkohol, on može učiniti da se vaši mišići opuste, što uzrokuje intenzivnije hrkanje tijekom spavanja. Kad želite spriječiti hrkanje, dobra je preporuka da izbjegavate alkohol prije spavanja.

3 – Preporučuje se spavanje na boku

Spavanje na leđima može dodatno uzrokovati hrkanje. Vaš jezik blokira dišne puteve kad spavate na leđima i samim time omogućavate više hrkanja. Kad spavate na boku, jezik neće blokirati disanje i moći ćete spavati ugodnije tijekom večeri.

muškarac spava na boku kako bi izbjegao hrkanje

4 – Dodajte štitnike za usta

Ako neke od ovih stvari ne djeluju, dobra je ideja posvetiti se štitnicima za usta. Kreirani su tako da vaš dišni sustav ima dovoljan protok zraka. U suradnji sa svojim stomatologom kreirate prilagođeni štitnik koji trebate prilagođavati kako biste se uvjerili da radi.

5 – Gubljenje kilograma može pomoći

Kako smo već spomenuli iznad, hrkanje se često pojavljuje kod osoba sa viškom kilograma. Višak masnog tkiva na vratu blokira dišne puteve i utječe na pojavu hrkanja. Kombinacijom tjelovježbe i pravilne prehrane postići ćete zdravu težinu koja će umanjiti hrkanje, ali i postići broje druge zdravstvene prednosti.

6 – Odabir jastuka

I vaš jastuk može utjecati na smanjenje hrkanja. Određeni položaji i podrška vratu omogućavaju da zrak bolje cirkulira vašim dišnim putevima i time sprječava hrkanje.

Hrkanje – Kako Jastuk Može Pomoći?

Svaki uzrok hrkanja zahtjeva individualan pristup. S obzirom na to u dogovoru sa svojim liječnikom možete kreirati plan ublažavanja hrkanja tijekom noći. A ako se pitate može li jastuk pomoći, sljedećih nekoliko stvari će vas uvjeriti da može!

1 – Položaj tijekom spavanja

S obzirom na preporuku da radije spavate na boku kad imate izazove s hrkanjem, jastuk može pomoći da zadržite taj položaj tijekom spavanja.

2 – Glava na uzvišenom položaju

Ako spavate sa blago podignutom glavom, to može pomoći u slobodnijem protoku zraka. Jastuci sa prirodnim punjenjem, kao što je heljda ili pir, omogućavaju prilagođavanje jastuka obliku vaše glave uz blagi masirajući efekt. Upravo to će vam pomoći da glava ostane u istom položaju, ali blago povišena.

muškarac i žena koju ometa hrkanje

3 – Raspodjela težine

Jastuci rađeni od prirodnog punjenja, kao što je jastuk od heljde omogućava pravilnu raspodjelu težine glave preko cijelog jastuka. Upravo to može smanjiti pritisak na dišne puteve.

4 – Podrška vratu

Ako vaša glava i vrat imaju pravilnu podršku, tada će dobiti udobno spavanje uz minimalno ometanje. Uz takav položaj spavanja hrkanje će biti minimalno.

Pulvinaris Jastuk od Heljde

Ako se pitate koji jastuk vam može dati maksimalnu udobnost, Pulvinaris jastuci rađeni od prirodnog punjenja postat će vaš novi omiljeni odgovor. Punjenje od heljde ili pira kreira savršenu potporu glavi i vratu tijekom spavanja, a krije i mnoge zdravstvene benefite, kao što je smanjenje nesanice, hipoalergenost, smanjenje noćnog znojenja, ali i pomaže kod udobnosti uslijed hemoroida, poslije poroda

 

“Jastuci su brutalni! Inače se vrtim čitavu noć i mijenjam položaje jer se nikako ne mogu namjestiti. Sinoć sam se tako fino ugnijezdila u njemu i kad sam se probudila bila sam jako odmorna i u položaju u kojem sam i zaspala. Jastuk je jako udoban i ima umirujući miris, a tako se malo šuška da nije probudio ni moju bebu koju inače budi svaki pokret. Sad želim naručiti jedan veći da više djeci ne kradem jastuke. Predobro.”

 

Ivana Filipović

 

Ako želite osjećaj odmora i naspavanosti ujutro i savršenu ušuškanost prije spavanja, jastuk od heljde bi mogao postati vaš novi omiljeni dodatak u spavaćoj sobi.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Više detalja