Trenutno pregledavate Grčevi kod Beba – Sve što Trebate Znati

Grčevi kod Beba – Sve što Trebate Znati

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Grčevi kod beba, iako najčešće nisu znak težih zdravstvenih stanja, mogu biti izazovni za vašu svakodnevicu. Neprospavane noći i konstantni plač bebe može otežati dojenje, ujednačen san, ali i vašu organizaciju. Iako se isprva javlja zabrinutost zato što grčevi kod beba nisu jednostavni za dijagnosticirati, postoje načini kako tretirati ovaj izazov. Kako biste znali kako izgledaju grčevi kod beba, koji su simptomi, ali i kako tretirati ovo stanje, u nastavku ćemo pobrojati sve što trebate znati. Kako biste zaustavili agoniju i zabrinutost i pružili svom djetetu mir, potrebno je da pratite i upute obiteljskog doktora i pedijatra.

Kako Prepoznati Grčeve kod Beba?

S obzirom na to da dijete tako malene dobi ne može s nama podijeliti što ga muči, potrebno je osluškivati kako se beba ponaša. Tako ćete htjeti pratiti koliko beba spava i učestalost plača jer oni najbolje mogu otkriti kad beba ima određene poteškoće. Uz te simptome mogu se pojaviti i visoka temperatura, kao i promjene u bebinoj stolici. Stalni plač i neutješnost koja traje satima najbolje će signalizirati da se vaša beba bori s grčićima.

grčevi kod beba

Ako vaša beba plače po nekoliko sati nekoliko dana u tjednu, ta učestalost također govori da beba ima izazov s grčevima. Kad su grčevi kod beba u pitanju, prepoznat ćete ih i zato što se pojavljuju najčešće u isto vrijeme svaki dan. Također, pojavit će se odjednom pa ćete moći odmah vidjeti promjenu raspoloženja kod bebe. Period u danu kad ih najviše zahvaćaju grčevi je navečer, a nešto rjeđe ujutro ili poslijepodne.

Grčevi kod Beba – Uzrok

Ne postoje dokazani uzroci grčeva kod beba, ali određene stvari mogu pojačati simptome. Tako svakodnevne (prehrambene) navike mogu utjecati na češće i intenzivnije pojavljivanje grčeva. Na koje stvari obratiti pažnju kad se pojave grčevi, otkrivamo u nastavku:

  • kad je dijete gladno,
  • ako vaša beba ima želučani reflux,
  • kad primijetite da beba ima plinove,
  • ako u majčinom mlijeku postoji protein kravljeg mlijeka,
  • korištenje formule,
  • nedovoljno razvijena vještina podrigivanja bebe,
  • prekomjerno hranjenje bebe,
  • prijevremeni porod,
  • pušenje tijekom trudnoće…

 

beba i tata

Grčevi kod Beba – Što Pomaže?

Postoje mnogo manje ili veće stvari koje možete dodati u svakodnevicu da se smanje grčevi. Tako možete prilagoditi prehranu, način spavanja, držanja, ali i koristiti trikove koji su se pokazali učinkovitima ili kao najbolji lijek za grčeve.

1 – Bebu pokušajte držati i tako umiriti

Kada beba često plače i ima grčeve, dobro je bebu utješiti uz držanje u naručju i lagano ljuljuškanje. Naravno, to nije moguće cijeli dan, zato se preporučuje korištenje ljuljačke dok obavljate poslove po svom domu.

2 – Glazba se pokazala efektnim lijekom

Kad su u pitanju grčevi kod beba, jedan dobar način za umirivanje bebe jeste glazba. Određeni zvukovi i ritmovi mogu bebu umiriti. Uz glazbu, pjevušenje vaših omiljenih pjesama pomoći će vam da beba manje plače.

3 – Pripazite na položaj bebe tijekom hranjenja

Uz navedeno, dobro je bebu držati što uspravnije tijekom dojenja ili hranjenja bočicom.

mama drži bebu u naručju

4 – Razmislite što je dio prehrane ako se pojave grčevi kod beba

Kad koristite formulu obratite pažnju na sastav i u dogovoru s pedijatrom potražite alternativu ako je beba osjetljiva na određeni sastojak. S druge strane, određene mame imale su dobro iskustvo sa promjenom vlastite prehrane ako doje. Tako će izbjegavanje kave i čokolade moći također pomoći kad su grčevi kod beba u pitanju.

5 – Ponekad su plinovi intenzivni i zbog toga se pojave grčevi kod beba

Ako vaša beba ima izazove sa plinovima, postoje načini kako im to olakšati. Uz lagano masiranje trbuha možete im pomoći da otpuste plinove. Dobar trik je i koristiti vježbe namijenjene za bebe. Uz oprezno i nježno pomicanje njihovih nožica možete im pomoći da se oslobode plinova lakše, posebno na kraju dana kad se grčevi najčešće i pojavljuju.

beba spava

6 – Pomaže i šetnja, kao i vožnja

Nekad se može stvoriti agonija kad vaša beba neumorno plače. Kad ste isprobali sve, dobra je ideja s bebom prošetati ili ju odvesti u vožnju autom. Tako će vrijeme proći brže, beba će se umiriti uz ovu aktivnost, a grčevi kod bebe će se lakše prebroditi.

7 – Odaberite idealan položaj za spavanje

Određeni položaji tijekom spavanja također mogu olakšati grčeve. Ako beba leži na lijevom boku možete poboljšati bebinu probavu i smanjiti simptome grčeva. Ovaj položaj omogućava bržu probavu i pomaže u ublažavanju plinova i nadutosti, što su uobičajene neugode povezane s grčevima kod beba.

8 – Warm pad je odličan trik

Topli oblog može biti učinkovito rješenje za plinove, nadutost, pa samim time i grčeve. Warm pad možete lako zagrijati, postaviti ga na trbuh vaše bebe i tako ublažiti ove simptome. Vaša beba će se brže umiriti i pružit ćete joj trenutno olakšanje.

grčevi kod beba

Kad Grčevi kod Beba Prestaju?

Iako se čini kako intenzivni plač i konstantni grčevi kod beba mogu trajati vječno, oni će stati. Bebe koje doje uglavnom prestanu imati grčeve kada navrše 3 ili 4 mjeseca, no u dogovoru sa svojim pedijatrom pratite simptome i ponašanje bebe za finalne odluke i prilagodbu. Kako smo spomenuli na samom početku, grčevi kod beba mogu imati popratne simptome. Oni uključuju povišenu temperaturu, izazove sa stolicom, povraćanje, odbijanje jela i dr. Upravo zato se za sve zdravstvene promjene vaše bebe trebate konzultirati sa svojim odabranim doktorom.

Grčevi kod Beba – Savjeti za Roditelje

Postati roditelj novoj bebici, bez obzira jeste li roditelj po prvi put ili već imate djece, može biti izazovan zadatak. Posebno kad tome dodate i izazove kao što su nesanica, bol u vratu i leđima, dojenje, kao i mnoge druge promjene koje mogu uključiti grčeve kod bebe. Da biste se lakše nosili sa konstantnim plačem, ali i promjenama kod bebe, dobra je ideja uključiti vaše najmilije u svakodnevne procese. Možete zamoliti da za vas obave kupovinu, pomognu vam s ručkom, ali i pričuvaju bebu na nekoliko sati. To će vam ostaviti dovoljno vremena da se organizirate, možda i odmorite i nadoknadite san.

mama i beba

Ne zaboravite misliti i na svoju prehranu, odmor i uzimanje dostatne količine vode. Vrijeme kada beba spava probajte iskoristiti i da sami ugrabite nekoliko sati sna. Kako biste se istinski naspavali dobro je osigurati udoban madrac, ali i jastuk. Upravo Pulvinaris jastuci rađeni od prirodnog punjenja pira ili heljde mogu biti odgovor na pitanje kako stižete istinski odmoriti u novoj ulozi roditelja.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje

jastuk s pirovim ljuskicama

Pulvinaris jastuk sa pirovim ljuskicama – Naruči ovdje