Trenutno pregledavate Uređenje Spavaće Sobe – Kako Stvoriti Mirnu Oazu?

Uređenje Spavaće Sobe – Kako Stvoriti Mirnu Oazu?

  • Vrijeme čitanja:8 min. čitanja

Uređenje spavaće sobe korak je koji vas može voditi do savršenog sna. Kako izgleda vaša soba i kako ste ju uredili značajno utječe na kvalitetu sna, osjećaj mira i opuštenosti. Umijeće kvalitetnog uređenja sobe nešto je što se smatra posebnom znanosti. To jako dobro znaju i hoteli i mnogi drugi objekti koji su razvili strategiju kako učiniti svako odmaranje istinski posebnim.

Ako ste oduvijek htjeli i svoju sobu pretvoriti u utočište za relaksaciju, postoji par savjeta kojima se možete voditi za stvaranje opuštajuće atmosfere. Prvenstveno možete razmisliti o bojama. One su te koje imaju psihološki učinak na čovjeka i važno je njima oprezno baratati. Tako su zelena, bijela, svijetlo plava, smeđa i siva boje koje umiruju. To svakako nije slučajnost s obzirom na to da su ove boje inspirirane prirodom. Samim time, ne iznenađuje da na nas i naš dom najviše umirujuće djeluju boje koje nas podsjećaju na šumu, more, nebo, sunce. Pokušajte inkorporirati ove boje na skladan način kroz zidne boje, odabir namještaja, posteljine i druge detalje.

uredenje spavace sobe

Nakon što imate na umu boje, materijali su ti koji mogu značajno utjecati. Za uređenje spavaće sobe ponovno se inspirirajte prirodom tako što ćete birati drveni namještaj. On će učiniti da vaša soba ima određeni prirodni ugođaj i stvorit će osjećaj kao da ste prirodu unijeli u dom. Osim toga, kad govorimo o materijalima obratite pažnju i na materijal od kojeg je rađena vaša posteljina i jastuk. Tako ćete htjeti da je posteljina od prirodnih materijala mekanih na dodir koji će učiniti higijenu spavanja nezaboravnom. Jastuk rađen od prirodnih materijala kao što je heljda ili pir jednako brzo će stvoriti kvalitetan odmor koliko će svojim mirisom i laganim šuškanjem probuditi zen prije samog spavanja.

Za više savjeta kako svaki put u spavaćoj sobi imati idealno mjesto za opuštanje, prelistajte dalje.

Kako Uraditi Uređenje Spavaće Sobe za Ugodan San?

Kako smo spomenuli, razni faktori mogu utjecati na stvaranje savršenog odmora. Od boja i materijala pa sve do osvjetljenja, mirisa i organizacije. Da biste stvorili spavaću sobu u koju ćete se rado vraćati na kraju svakog dana, dobro je obratiti pažnju na sljedeće stavke.

1 – Red i organizacija za početak

Na čovjeka djeluje umirujuće i stimulirajuće kada je spavaća soba uredna, posložena i kad u njoj sve ima svoje mjesto. Ovako osiguravate mir jer neuredna osoba simbolizira upravo suprotno. Dovoljno je nekoliko minuta dnevno da se posvetite pospremanju kako biste uvijek imali posloženu sobu. Ujutro nakon buđenja pospremite krevet i prozračite prostoriju. Nakon posla ili nakon dana provedenog vani odjeću odmah stavite na pranje ili pospremite natrag u ormar. Ako imate naviku nakon spremanja ostaviti nered u sobi, posvetite par minuta prije spavanja pospremanju. Iako nakon dugog i iscrpljujućeg dana najmanje što želite raditi je upravo pospremanje, mentalno će vam biti lakše kad krenete na spavanje. Isto vrijedi i za bebin krevetić, bebinu posteljinu ili odjeću.

uređenje spavace sobe

Također, dobra je ideja tijekom samog uređenja razmisliti gdje ćete skladištiti sve ove stvari. Bitno je da u prostoru imate dovoljno mjesta za spremanje svih sitnica kako biste uvijek imali uredan interijer. Uređenje spavaće sobe tako uvelike može biti drugačije ako prioritizirate dobro skladištenje stvari. Tako ćete birati veće ormare s mnoštvo polica ili dodatne komode, ali i iskoristiti prostor ispod kreveta za spremanje stvari.

2 – Boje mogu djelovati terapeutski

S obzirom na to da boje imaju tako efektan učinak na čovjeka, važno je i u koju boju ćete obojati svoju spavaću sobu. Već smo spomenuli kako su boje inspirirane prirodom često dobar odabir jer unose osjećaj mira, staloženosti, relaksacije. Ove boje često koriste i spa centri, hotelske sobe i razni drugi objekti kako bi u vama probudili smirenost, što naravno nije slučajnost. Spavaća soba u kojoj se pažljivo mislilo na boju ujedno je ona koja vam pruža osjećaj doma.

uređenje spavace sobe

Uz boje zidova, boje možete inkorporirati na različite načine. Jedan od njih je i kroz posteljinu ili dezene na jastučnici vašeg jastuka. Možete birati odvažne dodatke ili dodati zanimljive pokrivače i deke. Pripazite na to da jedna boja bude dominantna, uz kombinaciju par sekundarnih nijansi koje će upotpuniti prostor.

3 – Svjetlost čini veliku razliku

Jedna od presudnih stvari koja će unijeti zen u uređenje spavaće sobe svakako je osvjetljenje. Najidealnije bi bilo imati što više prirodnog svjetla koje će upotpuniti ugođaj i unijeti svježinu. Neke od najluksuznijih vila biraju mnoštvo ostakljenja koji će propustiti mnoštvo svjetlosti. To nije slučajnost jer savršen pogled i mnogo svjetla budi dobar osjećaj i čini osobu povezanijom s prirodom, čak i ako provodi dosta vremena unutra. Ovo je idealno tijekom svih godišnjih doba, a posebno tijekom proljeća i ljeta.

Čak možete tijekom uređenja birati prozirne savjese koje će propuštati što više svjetlosti.

uređenje spavace sobe

No, ako nemate dosta prirodnog svjetla, ništa za to. Uvijek se možete poigrati s vještačkim svjetlom i birati razne lampe. Kombinacija stolnih i podnih lampi probudit će idealnu atmosferu u kojoj nijedno svjetlo neće dominirati, a dat će toplinu koja je potreba. Na noćnom ormariću možete postaviti jednu lampu, a u kutu sobe podnu lampu. A ako više preferirate ponekad upaliti i veliko svjetlo, pritom birajte zanimljive lustere koji raspršuju svjetlo.

4 – Ugodnost je ipak najvažnija za uređenje spavaće sobe

Iako volimo poraditi na estetici tijekom uređenja spavaće sobe, funkcionalnost i ugodnost gotovo da se moraju podrazumijevati. Tijekom uređenja važno je pobrinuti se da vaš madrac i jastuk savršeno odgovaraju vašim potrebama i uspijevaju učiniti da se istinski odmorite i budite bez bolova.

U tome vam može pomoći odabir kvalitetnih materijala, anatomskih oblika i prirodno punjenje. Madrac ne zaboravite testirati tijekom kupovine, kao i slušati sebe ovisno o tome je li više volite tvrđi ili mekši madrac. Nakon toga, vrijeme je da odaberete jastuk. Kako biste spriječili bol u vratu ili bol u leđima, kao i brojne druge posljedice lošeg sna, birajte jastuk koji se savršeno prilagođava vašem obliku glave. Takav jastuk je i onaj koji izrađujemo u Pulvinaris radionici. Punjen ljuskicama heljde savršeno prianja uz konture tijela osiguravajući kvalitetan san bez buđenja. Jutra uz ovaj jastuk uvijek počinju s osmijehom, a ispod donosimo i link gdje naručiti svoj jastuk od heljde.

Pulvinaris Jastuk od Heljde – Naruči Ovdje