Trenutno pregledavate Jastučnice: Različiti Materijali, Dimenzije i Uzorci

Jastučnice: Različiti Materijali, Dimenzije i Uzorci

  • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Jastučnice su esencijalni dio uređenja našeg kreveta i spavaće sobe. Pri odabiru jastučnice vodimo se raznim detaljima koji nam mogu pomoći da izaberemo onu koja nam najbolje odgovara.

Pažljivost odabira jastučnice najprije se ogleda u tome da želimo da bude od prirodnog materijala. S obzirom da jastučnica dolazi u direktni dodir s našim licem i kosom svake večeri, važno je da biramo kvalitetne materijale nježne prema koži. Kvaliteta materijala presudan je faktor i radi brojnih drugih razloga. Osobe koje su sklone alergijama ili imaju osjetljivu kožu sklonu aknama posebnu pozornost trebaju obratiti na odabir jastučnica. Također, određene jastučnice, kao što su one od svile, djeluju mekše na kožu i smanjuju nastanak bora uslijed spavanja na boku.

jastučnice

Materijal jastučnica od velike je važnosti i za našu kosu. Određene jastučnice mogu pomoći da vaša frizura bude urednija, manje zamršena i njegovana nakon spavanja. U kombinaciji sa uljima za zaštitu kose i pletenicama, vaša kosa spavanjem na jastučnici od svile ili satena može imati sjaj i mekoću kakvu ste priželjkivali.

Osim toga, važno je da su materijali jastučnica kvalitetni. Želimo da mogu izdržati svakodnevno korištenje, ali i održavanje u veš mašini uz pranje na raznim temperaturama.

Zato u nastavku otkrivamo sve pojedinosti koje jastučnica treba imati kako bi bila idealan dodatak u vašoj spavaćoj sobi. Od materijala, preko tkanja i uzoraka, pa sve do dimenzija, ove stavke ćete htjeti imati na umu.

Jastučnice – Materijali

Najčešći materijali koji se koriste za izradu jastučnica su: pamuk, saten i svila. Svaki od njih krije razne prednosti, a i razlikuju se u udobnosti, prozračnosti i održavanju. Otkrijte njihovu usporedbu, a analizom odaberite favorit za sebe.

Pamučne jastučnice

Ovaj prirodni materijal najčešći je odabir za jastučnice. Njegova popularnost ogleda se u njegovoj udobnosti, prozračnosti i mekoći materijala. Uz to, krije i druge prednosti.

Pamučne jastučnice ne izazivaju iritacije, što je idealno za osobe sklone alergijama. Dodatno, za one koji imaju izazove sa noćnim znojenjem, ove jastučnice odlikuje sjajna prozračnost i regulacija temperature. Uz činjenicu da su antialergijske, jastučnice rađene od pamuka su nježne prema koži.

jastučnice

Način održavanja je lagan jer ih možete prati u perilici na niskoj temperaturi. Koristite blaže deterdžente, a možete preskočiti omekšivače kako bi jastučnica što duže ostala mekana na dodir. Izbjegavanjem omekšivača također možete umanjiti mogućnost nastanka alergijskih reakcija. Najbolje je sušiti ih na zraku za najbolje održavanje i svježinu.

Dolaze u različitim uzorcima, što ih čini idealnima za uređenje doma. Ukrasni jastuci ili jastuci za spavanje – svejedno je. Pamučna jastučnica krije mnoštvo dezena koji će se uklopiti u baš svaki stil uređenja. Pulvinaris pamučne jastučnice dolaze u mnoštvo uzoraka, od neutralne sive i bijele preko blagdanskih uzoraka pa sve do sezonskih motiva.

pulvinaris pamučne jastučnice

Pulvinaris Pamučna Jastučnica – Naruči ovdje

Satenske jastučnice

Saten se razlikuje od drugih materijala jastučnica po posebnom načinu tkanja niti. Samim time, one imaju glatku i sjajnu površinu. Mnogi ih biraju jer stvaraju luksuzan izgled koji se razlikuje od tradicionalnih pamučnih materijala.

Ovaj prirodni materijal nudi izuzetnu mekoću, sjaj i udobnost. Osvajaju mnoge jer se manje gužvaju u usporedbi s drugim materijalima, a ujedno imaju termoregulacijsku sposobnost. To znači da se uz ove jastučnice ne trebate brinuti hoće li vam biti prevruće ljeti ili prehladno zimi.

Također, lagano se održavaju, uz blagi deterdžent i pranje na nižoj temperaturi, zadržat će svoj oblik i mekoću duži period. Važno je napomenuti da pratite upute za pranje ove jastučnice kako biste osigurali da ne izgubi boju ili mekoću. Satenske jastučnice nerijetko dolaze u raznim uzorcima, a najčešće u neutralnim i pastelnim bojama.

Može se raditi sa ukrasnim rubom što će sobi dati ugođaj luksuza kao u hotelu. Pulvinaris satenske jastučnice dolaze u raznim dimenzijama i uzorcima, a naručiti ih možete u nastavku.

satenske jastučnice

Pulvinaris Saten Pamuk Jastučnica – Naruči ovdje

Svilene jastučnice

Jedne od najkvalitetnijih jastučnica čije tkanje je bolje što je veći broj niti svakako su svilene jastučnice. Mekane na dodir, sa sjajnom i glatkom površinom najčešći su odabir za one koji žele izuzetno luksuzan ritual spavanja.

Kriju mnoštvo prednosti, od termoregulacijskih pa sve do antialergijskih svojstava, a najbolje je to što je ovaj materijal izuzetno nježan. Mekana tekstura i podatnost ove tkanine olakšava održavanje frizure tijekom noći, ali i smanjuje stvaranje linija na licu zbog čega je čest odabir brojnih žena. Spavanje na svilenim jastučnicama čini da kosa ne gubi svoj sjaj i da se ne lomi.

Održavanje svilene jastučnice također traži blage deterdžente bez omekšivača, kao i sušenje na zraku za maksimalnu svježinu i dugotrajnost. Ove jastučnice najčešće dolaze u bijeloj boji, baš kao i Pulvinaris svilena jastučnica dostupna u više dimenzija.

svilene jastučnice

Pulvinaris Svilena Jastučnica – Naruči ovdje

Dimenzije jastučnica

Standardna veličina jastučnice je obično 40×50 cm, ali postoje i druge veličine za koje se prilagođavaju dimenzije jastučnica. Ovisno o tome imate li anatomski jastuk, dječji jastuk ili veći jastuk za spavanje, možete birati neke od sljedećih dimenzija koje smo testirali sa Pulvinaris jastucima:

  • jastučnice 30×40
  • jastučnice 40×50
  • jastučnice 40×60
  • jastučnice 50×60

Naše jastučnice dostupne su u navedenim dimenzijama kako bi vaši jastuci imali sjajnu zaštitu, ali i veličine savršene za ugodan noćni dan. Naši jastuci od heljde, pira, ali i kombinacije heljde i pira dolaze u navedenim dimenzijama kako biste dobili kvalitetnu potporu leđima i vratu u svakom trenutku.

jastučnice

Savjeti za Odabir Jastučnica

Vaše jastučnice mogu uvelike promijeniti doživljaj sobe. Bez obzira je li birate jednostavne ili one sa mnoštvo ukrasa i obruba, kroz odabir jastučnica možete pokazati svoj stil i karakter. Tako će jastučnice za ukrasne jastuke biti idealne i za vašu spavaću sobu. Postoji nekoliko načina kako odabirom jastučnica možete postići dizajnerski izgled spavaće sobe.

1 – Kombinirajte različite uzorke

Ako želite da vaša spavaća soba dobije određenu svježinu i dašak dizajnerskog ugođaja, to možete postići uz uzorke. Ornamenti, lišće, pruge, točkice i mnogi drugi uzorci mogu odlično komplimentirati ostatku vašeg uređenja, a da pri tome budu zabavan detalj i dekor.

jastučnice

2 – Imajte na umu paletu boja

Najlakše ćete odabrati jastučnice za jastuke tako što imate na umu paletu boju ostatka vaše posteljine. Imajući na umu teoriju boja dobro je držati se jedne palete. No, možete se poigrati i birati kontrastne boje ili boje koje su komplementarne jedna drugoj. Isto važi za uzorke na jastučnicama, ali i ako birate valjak jastuk ili druge dodatne jastuke koji će biti ukrasni na krevetu.

jastučnice

3 – Stvorite slojeve sa više jastuka

Trik koji rado posuđujemo iz filmova, ali i uređenja hotelskih soba je i slojevitost više jastuka. Iako nećete primarno spavati na svim tim jastucima, dobra je ideja složiti njih nekoliko različitih veličina i tekstura kako biste dali krevetu dizajnersko uređenje. Vaša posteljina uz ovako posložene krevete izgledat će kao savršena oaza za odmor.

4 – Prilagodite uzorke sezoni

Jastučnice mogu i otkrivati u kojem smo periodu godine trenutno. Tako će božićni dezeni sa jelkama, crvenom i zelenom bojom biti idealni tijekom blagdanskog perioda, a uzorci limuna brzo će asocirati na ljeto. Sukladno godišnjim dobima, vašem raspoloženju, ali i blagdanima možete napraviti nekoliko setova posteljine koji će unijeti ugođaj u uređenje cijele prostorije.

jastučnice

5 – Poigrajte se sa teksturama

Jedan od zanimljivih trikova kojima se koriste dizajneri je i korištenje jastuka sa različitim teksturama i dodacima. Tako će neki jastuci imati rese, drugi će biti od baršuna, a treći će biti glatki i svilenkasti na dodir. Uz kombinaciju jastuka sa različitim teksturama pružate dizajnu višedimenzionalnost, ali i stvarate oazu u koju ćete jedva čekati zaroniti nakon dugog dana.