Trenutno pregledavate Glavobolja – Kako Izabrati Pravi Jastuk i Položaj Tijekom Spavanja

Glavobolja – Kako Izabrati Pravi Jastuk i Položaj Tijekom Spavanja

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Glavobolja je često kratkotrajna i blaga, no i dalje može značajno utjecati na kvalitetu našeg života ili rada. Uz to što je neugodna, može izazvati smanjenje produktivnosti, motivacije, ali i utjecati na naše planove i svakodnevni ritam. Iako su kratkotrajne glavobolje izazovne, čak i one dugotrajne, bolnije migrene mogu osobu u potpunosti zaustaviti da vodi ispunjen život.

glavobolja

Sigurno ste barem ranije ili kasnije bili u jednoj od ove dvije grupe. Susreli ste se sa tupom glavoboljom ili onom koja stiže kao pratnja uz prehladu. Možda ste pretrpjeli ozljedu ili se nosili sa težom bolesti. U svakom slučaju, sigurni smo da ste tu jer tražite dugoročnije rješenje za svoje stalne glavobolje. Glavobolja lijek postoji u svakojakim oblicima, no kako biste znali kako tretirati ovu bol, potrebno je znati što ju je uzrokovalo. Postoji serija stvari koje su mogle utjecati na migrenu, a neke od njih smo pobrojali u nastavku.

Glavobolja – Uzroci

Ako se pitate što je moglo uzrokovati vašu glavobolju, važno je razlikovati dvije vrste glavobolje: primarne i sekundarne. Pojavljuju se obliku osjećaja nelagode i tenzije u području vrata, glave i ramena. Koja je razlika između primarne i sekundarne glavobolje?

Primarne glavobolje

Ovo su one glavobolje koje su same po sebi izazov za vas i nisu produkt nekog drugog poremećaja. S obzirom da su izvorno bol s kojom se nosite, zovu se primarne glavobolje. Kada je ovakva bol intenzivna, možete potražiti liječničku pomoć, a ova bol javlja se kao glavobolja zbog stresa ili iz nekog drugog neposrednog uzroka. Uz ovakve glavobolje možete uzrokovati i promjene kod spavanja i napustiti svoj standardni ritam.

glavobolja

Sekundarne glavobolje

U ovom slučaju glavobolje se pojavljuju kao simptom nekog drugog zdravstvenog poremećaja. S obzirom na to, postoji dublji razlog zašto se glavobolja pojavila i potrebno je naći njezin uzrok. Samim time, glavobolje mogu uzrokovati sljedeće situacije:

  • infekcija,
  • prekomjerna uporaba lijekova,
  • visoki krvni tlak,
  • stanja mentalnog zdravlja,
  • ozljeda glave ili trauma,
  • moždani udar,
  • tumor,
  • poremećaji živaca,
  • začepljenje sinusa.

glavobolja

S obzirom na ove sve izvore boli, potrebno je u konzultaciji sa osobnim doktorom pronaći izvor boli, posebno ako se intenzitet pojača ili glavobolja ostaje uporna. Važno je naravno i naglasiti na kojem dijelu glave najviše osjećate bol. Lociranje boli može također pomoći u bržem raspoznavanju uzroka boli pa tako možete naglasiti je li glavobolja u predjelu čela, glavobolja od sinusa tijekom prehlade ili glavobolja na vrhu glave. Naravno, važno je napomenuti da glavobolja koja traje danima može biti posljedica vaših trenutnih životnih navika ili nešto aktivnijeg tempa. Uz to, kod brojnih trudnica se može pojaviti glavobolja u trudnoći, što je također faktor koji možete spomenuti svom liječniku.

Može li Jastuk Pomoći kod Glavobolje?

Adekvatna potpora za vašu glavu tijekom sna itekako može pomoći kod smanjenja glavobolje. S druge strane, loš jastuk može biti i krivac za istu.

Ako je vaš jastuk prevelik i tvrd, ili pak premekan i star, tada je vrijeme za promjenu. Vaša glava treba biti u blago povišenom položaju sa ravnomjerno raspoređenom težinom na jastuku što pruža podršku ne samo glavi, nego i ramenima, vratu, i pravi položaj kako biste spriječili i bol u leđima. Želite da se svako jutro budite odmorni i naspavani, bez bolova, a jedino dobar jastuk prilagođen vašim potrebama, može pružiti pravi oslonac.

žena spava

Kad niste sigurni koji jastuk je najbolji odabir za vas može vam pomoći da se prisjetite gdje ste imali najbolji san. Je li to možda bilo u hotelu, dječjoj sobi ili u nekom sjajnom smještaju kod prijatelja? Što je kod tog jastuka ili kreveta bilo drugačiji? Jeste po prvi put spavali na malo tvrđem ili mekšem jastuku ili je možda jastuk imao nešto drugačije punjenje? Uz test raznih vrsta jastuka, od anatomskih pa sve do onih sa prirodnim punjenjem, mnoštvo je izbora, ali jednom kad nađete savršenog partnera za dobar san, glavobolja će biti stvar prošlosti.

Za maleni vodič što je najvažnije kod izbora jastuka, prelistajte dalje.

Glavobolja – Koji Jastuk je Najbolji?

Kad se pitate koji jastuk bi bio najbolji za vas, potrebno je postaviti si nekoliko pitanja. Kako biste bili sigurni da ste izabrali baš onaj koji će savršeno uklopiti u vašu svakodnevicu, pobrojali smo stavke na koje možete obratiti pažnju. Najbolji jastuk za vas je onaj koji:

  1. nije ni pretvrd ni premekan; želite da je vaš jastuk savršen oslonac, a da pritom vaša glava ne propada u jastuk. S druge strane važno je da vaš jastuk pruža glavi određenu razinu oslonca bez prejakog pritiska.
  2. je hipoalergen i prozračan; s obzirom da će vas jastuk pratiti kroz sva godišnja doba. Važno je da vam tijekom ljeta s ovim jastukom nije prevruće, a tijekom zime je bitno da se lako ugrije i regulira temperaturu za ugodan san i sprječavanje glavobolje.
  3. pruža savršenu potporu cijelom području glave; pritom se misli da ne postoji određeni dio koji više propada ili ima uzvišenje. Bitno je da glava leži ravnomjerno i da je težina raspoređena jednako kako ne biste imali pritisak na jednom dijelu glave.
  4. se savršeno prilagođava obliku vaše glave; jastuci od heljde ili memorijske pjene savršeno prianjaju uz vašu glavu i postavljaju je u položaj apsolutne udobnosti. Ovi materijali kreirani su tako da pamte oblik i zadržavaju oblik prilagođen upravo vama za ultimativno i personalizirano iskustvo spavanja.
  5. se lako održava; važno je da je vaš jastuk, ali i njegovo korištenje praktično. Želite birati onaj jastuk koji je lako održavati i koji ostaje u jednako kvalitetnom stanju i nakon nekog vremena korištenja.
jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje

Za najbolji jastuk važno je da njegov opis podrazumijeva stavke koje smo naveli iznad kako bi služio najbolje vašoj rutini za spavanje. Uz jastuk, može pomoći i ako imate svilenu kapu za spavanje, ali i cvjetnu vodicu koji će kreirati savršeno iskustvo spavanja i poseban zen osjećaj.

Glavobolja i Položaji Spavanja – Koji Birati?

Da, da, i određeni položaji spavanja mogu olakšati pritisak i glavobolju. Kada glavobolja nastupi, imate osjećaj da biste mogli napraviti sve samo da ublažite agoniju boli. U tome mogu pomoći i sljedeći položaj.

Spavanje na leđima

Najbolji način kako smanjiti pritisak na vrat i glavu jeste ležanje na leđima. Uz ovaj položaj vaša glava prirodno odmara i leži na blago uzvišenom jastuku što vaše tijelo dovodi u prirodan i pravilan položaj. Ovako možete ublažiti bol, osjetiti olakšanje. Preporučuje se i da prije spavanja odmorite oči tako što ćete izbjegavati gledanje TV-a i mobitela. Tako ćete unaprijediti svoju noćnu rutinu, ali i smanjiti intenzitet glavobolje jer ste doveli svoje tijelo u stanje za odmor.

spavanje na leđima

Spavanje na boku

Ovaj položaj spavanja također može dovesti vašu glavobolju na minimum uz jedan važan segment, a to je odabir dobrog jastuka. Kako bi vaše tijelo bilo u pravilnom položaju i tijekom spavanja na boku, bitno je da jastuk pruža pravilnu potporu za vrat kako bi kralježnica ostala ravna i u prirodnom položaju. Za ovaj tip spavanja također je važno da prije odlaska u krevet smanjite izloženost plavoj svjetlosti.

spavanje na boku

Spavanje na trbuhu

Položaj za spavanje koji se ne preporučuje. Na ovaj način vaša kralježnica nema gotovo nikakvu potporu, a i vaša glava je pomaknuta u stranu što tek stvara neugodan položaj. Iako vam se može učiniti da je ova poza za spavanje dobra za vas, kralježnica nije u pravom položaju, vaš vrat nema dovoljnu potporu, a sve to utječe direktno i na to hoće li se glavobolja zaustaviti.