Trenutno pregledavate Dimenzije Jastuka – Vodič za sve Veličine

Dimenzije Jastuka – Vodič za sve Veličine

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja

Dimenzije jastuka mogu ovisiti o dosta pojedinosti. Ovisno o proizvođaču, vašim preferencijama i zdravstvenim predispozicijama, možete birati između brojnih dimenzija. Zahvaljujući širokoj ponudi na tržištu brzo možete pronaći opciju koja najviše odgovara vama. Tako ćete moći izabrati jastuke koji su široki, četvrtasti, manji ili veći. No, kako biste znali koje su dimenzije jastuka standardne, važno je da se upoznate sa onim najviše funkcionalnima. Uz pomoć ovog vodiča otkrit ćete po kojim kriterijima izabrati svoj jastuk. Pored toga, puno ćete lakše obaviti online kupnju ili izabrati prikladne jastučnice za svoj jastuk.

dimenzije jastuka

Zašto su Dimenzije Jastuka Važne?

Dimenzije koje ima vaš jastuk mogu igrati značajnu ulogu na brojne stvari. Od kvalitete sna pa sve do estetskih razloga, u nastavku ćemo pobrojati stavke zbog kojih vrijedi dimenzijama jastuka posvetiti više pažnje.

1 – Udobnost i sprječavanje bolova

Dimenzije vašeg jastuka imaju direktnu i važnu ulogu za udobnost tijekom spavanja. Bilo da vas muči bol u leđima ili vratu, dobro je imati jastuk koji vam može pružiti pravilnu i dobru potporu. Jastuci standardnih veličina funkcionalan su i dokazan odabir. Sukladno tome, birajte jastuke na kojima vaša glava može prirodno odmarati kako ne biste imali izazove s nesanicom, noćnim znojenjem ili čak hrkanjem. Osobe sa težim zdravstvenim izazovima kao što je išijas trebaju posebno imati na umu važnost udobnosti tijekom spavanja. Potrebno je da vam kralježnica i vrat uvijek odmaraju u pravilnom položaju.

2 – Može utjecati na disanje tijekom sna

Uzimajući u obzir visinu ili dimenzije jastuka, može se regulirati i vaše disanje. Ako preferirate spavanje na boku tada je visoki jastuk najbolji jer popunjava prazninu od glave do ramena. S druge strane ako više spavate na leđima najbolje je birati jastuk srednje visine, dok će osobe koje spavaju na trbuhu radije birati niski jastuk. Svaka promjena jastuka koja ne uzima u obzir navedeno otežava spavanje, utječe na često buđenje, neudobnost, ali i može uzrokovati hrkanje.

dimenzije jastuka

3 – Trebate imati na umu održavanje

Kako biste znali koliko je jastuk idealan za vas, potrebno je znati i kako ga održavati. Jastuci različitog sastava i različitih dimenzija zahtijevaju različite načine održavanja i potrebno je takve stavke imati na umu. Kako biste si olakšali pospremanje, organizaciju i na kraju skladištenje jastuka, dimenzije će imati veliku ulogu. Tako jastuci prevelikih dimenzija možda nisu uporabljivi u vašem svakodnevnom životu jer su preteški, izazovni za prenošenje, ali i pranje.

4 – Estetika igra značajnu ulogu

Više od jednom smo se i sami pitali čemu služe onoliki jastuci na krevetu kad vidimo kako se glumci u filmovima bore sa njima prije odlaska na spavanje. Sigurno ste i sami podlegli estetici prije ili kasnije. Upravo zato je važno uzeti u obzir dimenzije jastuka. Ne želite da se čine niti preveliki niti premali za vaš krevet u spavaćoj sobi. Također, ako preferirate imati nekoliko jastuka na krevetu potrebno je razmisliti kako se uklapaju međusobno. Na samom početku teksta spomenuli smo i jastučnice. Ovisno o dimenzijama, bit će vam jednostavnije ili teže pronaći odgovarajuće jastučnice. No, bez straha, ako želite prilagođene dimenzije, uvijek možete izraditi i jastučnice po mjeri, samo tu stavku trebate imati na umu.

Kako Odabrati Prave Dimenzije Jastuka?

Sad kad ste se upoznali sa svim važnim aspektima odabira idealnih dimenzija, važno je znati i kako naći prave dimenzije za sebe. U svom odabiru htjet ćete uzeti sljedeće stavke u obzir.

1 – Izmjerite krevet

Prije nego počnete razmišljanje o dimenzijama jastuka, izmjerite i svoj krevet. Dimenzije jastuka bi trebale biti prilagođene vašem krevetu. Ako imate krevet za jednu osobu ili bračni krevet, neka vaše dimenzije jastuka proporcionalno odgovaraju samom krevetu.

2 – Odaberite jastuk koji vama odgovara

Jeste li više osoba koja voli visoki i intenzivnije napunjen jastuk? Ili ipak preferirate niski i tanak jastuk. O tome kakav jastuk volite ovisit će i koje dimenzije jastuka birate. Također, pozicija koju birate tijekom sna utjecat će na odabir dimenzija.

bijeli jastuk

3 – Ne zaboravite testirati dimenzije jastuka

Jastuk najčešće možete testirati u trgovini, ali i kod kuće. Dosta trgovina nudi i opciju povrata jastuka u slučaju promjene mišljenja u određenom roku uz povrat novca. To može biti vaša šansa da nekoliko večeri isprobate spavanje na jastuku određenih dimenzija i donesete svoje mišljenje.

4 – Dobra je ideja saslušati preporuku prijatelja

Puno naših razgovora sa najbližima tiče se brojnih tema, a jedna od njih može biti i zadovoljstvo jastukom na kojem spavaju. Možda je jastuk koji biraju anatomski, jastuk od prirodnog punjenja kao što je jastuk od heljde ili preferiraju potpuno ravan jastuk. Kroz svoju recenziju jastuka, vaši prijatelji vam mogu pomoći lakše donijeti odluku oko dimenzija jastuka.

Dimenzije Pulvinaris Jastuka

U našoj radionici radimo izradu jastuka za spavanje različitih dimenzija. Prilagođene su različitim preferencijama, dokazano funkcionalne, ali i savršene za sve dobi – od najmlađih za ugodan i čvrst dječji san, pa sve do odraslih.

Jastuk klasičnih dimenzija (40x50cm) će biti dovoljan za većinu ljudi. Iako su to manje dimenzije od većine konvencionalnih jastuka, temelji se na standardnim dimenzijama originalnih japanskih sobakawa jastuka koji se stoljećima koriste širom Azije.

Ukoliko želite dodatni komfor, odnosno ukoliko često mijenjate poziciju tijekom spavanja, preporučujemo Pulvinaris jastuk L veličine (40x60cm).

Jastuke XL i XXL veličine (50x60cm, 50x70cm) proizvodimo isključivo prema zahtjevima kupaca, iako ne smatramo da ima značajne prednosti u odnosu na klasičnu ili L veličinu. Ukoliko ga želite naručiti, bilo bi dobro da ide u sklopu king-size kreveta. Imajte na umu da naši jastuci ne smiju ići ispod ramena, tj. da jastuk ide isključivo ispod glave i vrata, tako da je širina od 40cm u klasičnoj i L varijanti sasvim dovoljna za sve korisnike.

Dječji jastuk (30x40cm) je prikladan za većinu djece od druge do osme godine života.

Sve dimenzije veće od ovih standardnih Pulvinaris dimenzija jastuka nisu dostupne u ponudi zbog svoje dokazane nefunkcionalnosti. Posebno nam je važno naglasiti kako je jastuk od heljde dostupan u svojoj klasičnoj dimenziji 40 cm x 50 cm. Razlog za to krije se u činjenici da je jastuk od heljde tradicionalni japanski jastuk (pod nazivom sobakawa) dostupan upravo u ovoj dimenziji koja je dokazano djelotvorna i funkcionalna prema našem iskustvu.

Pulvinaris Jastuk od Heljde

Ako ste spremni za maksimalnu udobnost, ali i sve ostale prednosti jastuka sa prirodnim punjenjem, tada ćete htjeti početi spavati na jastuku od heljde. Sad kad se ste se upoznali sa dimenzijama ovog jastuka, važno je i da otkrijete zašto više osoba bira upravo jastuk od heljde ili pira. Ovi jastuci se savršeno prilagođavaju formi vaše glave, lako se održavaju i tijekom noći ljuskice sjemenski stvaraju meditativno šuškanje. Svaki od jastuka dolazi sa jastučnicom koju možete birati, a uz to, i jastučnice su rađene od prirodnih materijala. U toj kombinaciji jastuk od heljde je hipoalergen što je važno za napomenuti, posebice ako imate alergije na grinje. Uz sve navedeno, jastuk od heljde savršeno prilagođava temperaturu zbog svog sastava. Ako se pitate gdje nabaviti svoj jastuk, klik na link ispod.

jastuk od heljde

Pulvinaris jastuk od heljde – Naruči ovdje