Trenutno pregledavate Neprospavana Noć: Što Čini Vašem Tijelu i Kako Nadoknaditi Noćni San

Neprospavana Noć: Što Čini Vašem Tijelu i Kako Nadoknaditi Noćni San

  • Vrijeme čitanja:10 min. čitanja

Neprospavana noć se može dogoditi radi brojnih uzroka. Od onih na koje ne možete utjecati do onih na koje može utjecati, noć u kojoj se često budite može se javiti nenadano. Iako ste planirali dobar noćni odmor nakon dugog dana, vaše tijelo, ali i okruženje u tome vas mogu zaustaviti. Zato danas istražujemo koji sve uzroci mogu uzrokovati neispavanost. S obzirom da je manjak sna jedan od najčešćih izazova današnjih generacija, neispavanost može uzrokovati dugoročnu iscrpljenost i pad imuniteta. Radi toga istražujemo i kako nesanica utječe na naše tijelo. I na kraju, kad upoznamo uzroke i posljedice neispavanosti, u samom dnu blog posta otkrivamo kako nadoknaditi san. Odmah vam možemo otkriti da na to možete utjecati te stvoriti sebi kvalitetnu noćnu rutinu.

neprospavana noć

Jednom kada ne spavate dobro tijekom noći već možete računati da ćete sutra biti mrzovoljni. Uz to, očekuje vas cjelodnevno zijevanje, nedostatak energije i generalno loše raspoloženje. No, ako veći broj dana ne spavate tijekom noći 7-8 sati, mogu se pojaviti destruktivnije posljedice. Generalno osobe koje imaju nedostatak sna imaju lošije pamćenje, slabiji fokus i sklonije su prehladama. Ako je uzrok neispavanosti vaš posao ili ste odnedavno postali roditelj, užurbani tempo može na neispavanost dodati i iscrpljenost. Koji su još uzroci neispavanosti, otkrijte u nastavku.

Neprospavana noć – Uzroci

Kad želite naći rješenje za vašu neispavanost, važno je prvo pronaći njezin uzrok. Od jednostavne nesanice koja traje par dana do životnog stila koji prati dolazak bebe u vašu svakodnevicu, evo što neprospavana noć može značiti za vas.

  • Nesanica uzrokovana životnim stilom – Ona se pojavljuje na dan ili dva i prate ju uzimanje previše kofeina, previše stresa ili zabrinutost. Ovakvi faktori najčešće dolaze izvana i utječu na vas kao što su naporni dani na poslu ili noćna rutina u koju ste dodali jednu kavu više nego što ste trebali. Na nesanicu mogu utjecati i bolovi nakon teškog fizičkog rada, ozljede ili operacije. Također, određeni lijekovi mogu učiniti da se pojavi neprospavana noć, kao i alkohol ili činjenica da ste već jednom odspavali poslijepodne.
  • Nesanica radi stalnog buđenja bebe – Dolazak pridošlice u vašu svakodnevicu nerijetko može značiti i sljedeće: neprospavana noć. U prvim mjesecima je razlog buđenja dojenje ili grčići. A nakon prvih par mjeseci već se mogu pojaviti i prvi zubići. Nekad se beba budi bez razloga i zahtjeva spavanje van svog krevetića. Sve to može učiniti da roditelji dožive neprospavanu noć.

neprospavana noć

  • Nesanica radi zdravstvenih izazova – Kronična nesanica može se pojaviti i radi određenih mentalnih ili fizičkih zdravstvenih izazova. Od artritisa i boli u leđima pa sve do depresije, dijabetesa ili primjerice kardiovaskularnih bolesti.

Kako Neprospavana Noć Utječe na Vaše Tijelo?

U današnjem užurbanom ritmu postoji mnogo faktora koji čine zdrav život. Od pravilne prehrane pa sve do kretanja, dobar noćni san je jedan važan dio jednadžbe. Puno puta žrtvujemo san kako bismo nadoknadili druženja, poslovne obveze ili kako bismo dobili vrijeme za sebe. No, ta navika vas dugoročno može dosta koštati i dovesti do raznih rizika. S obzirom da se naše tijelo odmara i regenerira tijekom noći, potrebno je da dobije dovoljno sna kako bi odradilo svoje standardne procese. Jedna neprospavana noć ili njih više može biti upravo razlog za brojne zdravstvene i svakodnevne izazove koje imate. Koji su rizici za vaše tijelo i posljedice za vaše tijelo koje mogu napraviti neprospavane noći otkrijte u nastavku.

Neprospavane noći – posljedice:

  • Izazovi sa pamćenjem – Tijekom spavanje naše tijelo formira veze koje nam pomažu da procesuiramo i pamtimo nove informacije. Nedostatak sna i jedna neprospavana noć ili njih više mogu učiniti da naše kratkoročno i dugoročno pamćenje oslabi.
  • Manjak koncentracije i otežano razmišljanje – Kad se ne naspavamo dovoljno tijekom noći to utječe i na našu koncentraciju na poslu, u školi i sl. San nam pomaže da možemo kvalitetnije raditi na našoj kreativnosti, rješavanju problema i kako bismo imali bolju koncentraciju kroz dan.
  • Loše raspoloženje i nagle promjene raspoloženja – Gotovo je odmah jasno kad netko nije uspio dobro spavati tijekom noći kad vidimo koliko lako mijenja svoja raspoloženja i nema strpljivosti. Razlog za to krije se u činjenici i da jedna neprospavana noć i deprivacija sna osobu čine razdražljivom i nervoznom, što postaje samo gore kroz dan.

neprospavana noć

  • Oslabljen imunitet – Neispavanost otežava vašem tijelu borbu protiv virusa koji uzrokuju standardne prehlade i gripe. Oslabljen imunitet činit će da se češće razbolite i da vaše prehlade traju dugo. Veća je mogućnost da ćete se razboliti kad se isložite bakterijama ako niste spavali veći broj noći i kad niste nadoknadili svoj san.
  • Visok krvni tlak – Kada spavate manje od 5h svake noći, rizik za visok krvni tlak je veći. Ovo je izuzetno bitno upozorenje da kreirate dobru noćnu rutinu u kojoj ćete dobiti dostatan broj sati sna.
  • Rizik od raznih bolesti – Dijabetes i srčana oboljenja samo su neke od bolesti koje može prouzrokovati neprospavana noć koja se dogodila veći broj puta. Manjak sna čini da vaše tijelo proizvodi manje inzulina, hormona koji regulira šećer u vašem tijelu. Ljudi koji spavaju manje od 7-8h imaju veće razina šećera u krvi i povećan rizik za razvijanje tip 2 dijabetesa.
  • Povećanje tjelesne težine – Sitost je osjećaj koji gubi svoj balans kad imate nedostatak sna. Tada vaše tijelo pokušava kompenzirati nedostatak energije kroz unos veće količine hrane što ultimativno može voditi ka povećanju tjelesne težine.
  • Slabija ravnoteža – Kad ste neispavani, uspostaviti ravnotežu i imati osjećaj za koordinaciju postaje teže. Tada ste skloniji padovima, udarcima te drugim vrstama ozljeda.

Neprospavana Noć – Kako Nadoknaditi San?

Sad kad znate koje sve posljedice za vaše tijelo može stvoriti nekoliko neprospavanih noći, važno je uspostaviti dobru noćnu rutinu. Ona se može sastojati od mnogo faktora. Od maske za spavanje koja će smanjiti dotok svjetlosti, pa sve do udobnog jastuka za spavanje koji se savršeno prilagođava obliku vaše glave – mnogo toga možete prilagoditi sebi. Uz fizičke faktore, može vam pomoći da birate čaj od lavande ili kamilice pred spavanje, a koji još trikovi pomažu da bolje zaspite, imate dublji san te spavate dovoljno dugo, otkrijte u nastavku.

1 – Preskočite kavu i druge kofeinske napitke

Kad želite taj dan iskoristiti noć za dobar san, pokušajte smanjiti unos kofeinskih napitaka kako biste što lakše mogli utonuti u san.

2 – Preskočite ili skratite poslijepodnevno drijemanje (uz izminku)

Ako želite navečer spavati što bolje, poslijepodnevno drijemanje ili u potpunosti preskočite ili ograničite na 20 minuta. No, s druge strane, ako se vaša beba budi svake noći ili ste u procesu dojenja, dobro je (koliko možete) pratiti onaj dobro poznati savjet: “Spavajte kad beba spava.”.

neprospavana noć

3 – Uvijek idite na spavanje i budite se u isto vrijeme

Nevjerojatno je koliko možemo naše tijelo istrenirati i pretvoriti ga u istinskog pratitelja navika. Ako svaku večer liježete u isto vrijeme, računajte da ćete se svaki dan u isto to vrijeme osjećati pospano. To će vam pomoći da što lakše zaspite i da vaše tijelo dobije odmor koji mu je tako prijeko potreban. Ujutro vam neće ni trebati budilica za buđenje.

4 – Birajte kvalitetnu posteljinu, madrac i jastuk kad ne želite da se neprospavana noć ponavlja

Rutina spavanja nije potpuna ako si ne kreirate istinsku oazu za noćno odmaranje. Od madraca koji treba pružiti kvalitetnu podršku pa sve do jastuka koji se treba savršeno prilagoditi vama i vašim potrebama, stvorite sebi najugodnije mjesto za spavanje. Bez obzira je li spavate na boku ili na leđima, jastuk od heljde savršeno je rješenje iz mnogo razloga. Od činjenice da savršeno prianja uz svaki oblik glave, ovaj jastuk je ujedno hipoalergen, 100% prirodan, biorazgradiv i ono najvažnije, lako se održava.

Pulvinaris jastuk od heljde

Klik ovdje za narudžbu